Obrazovanje

Samo jedinstvena migracijska politika EU jamči neovisnost o Turskoj

Migracije, demografija i epidemije samo su neke od sigurnosnih prijetnji Europskoj uniji i njezinim članicama, istaknula je ministrica obrane Savezne Republike Njemačke Annegret Kramp-Karrenbauer na današnjem forumu sa studentima i mladima na VERN’u, na temu „Perspektive europske sigurnosne i obrambene politike“.


Ministrica je istaknula kako je „današnja suradnja među članicama EU puno brža i učinkovitija te stoga nije moguće izbijanje migracijske krize kao 2015.“.

Nakon uvodnog izlaganja, u diskusiji koju je moderirala cijenjena novinarka i predavačica na VERN’u Morana Kasapović, ministrica je odgovarala na pitanja studenata i mladih koje je između ostalog zanimalo kako će se razvijati migracijska kriza u Europi, kakva će biti suradnja zajedničke europske vojske i NATO-a, kakva će biti granična nadležnost europske vojske, jesu li migracije veća prijetnja stabilnosti Europe od negativnih demografskih trendova te mogu li obnovljivi izvori energije i čist okoliš postati strateške europske snage.

Ministrica je pojasnila da EU i dalje zadržava transatlantski fokus te da osnivanje zajedničke vojske nema za cilj zamijeniti NATO, već da je cilj bolja i učinkovitija suradnja zemalja EU unutar samoga NATO-a.

„Zajednička europska vojska je vizija za budućnost, ali ne treba bježati od činjenice da će pojedine države ipak htjeti zadržati vojni suverenitet.“

Puno smo naučili iz dosadašnjih migracijskih izazova, ali učinkovitu migracijsku politiku moramo kreirati na europskoj razini. Jer schengenski je prostor, uz naravno zajedničku valutu, najveći kohezijski faktor unutar EU. Za to su nam potrebne i jake vanjske granice te jedinstvena migracijska politika kako bismo bili manje ovisni o Turskoj“, objasnila je ministrica Kramp-Karrenbauer.

Forum su zajednički organizirali Zaklada Konrad Adenauer, Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i VERN’. Dobrodošlicu uvaženim gostima i okupljenima na početku su uputili prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan VERN’a i Holger Haibach, voditelj ureda Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju, a forum je zatvorio Srećko Prusina, ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close