Scena

“Za šaku munite” debitantski je album klape Munita

Dvadeset a cappella pjesama mlade zadarske klape Munita nalazi se na njihovom debitantskom albumu “Za šaku munite” (munita: naziv koji se u Dalmaciji koristi za sitan novac) koji je danas objavljen u nakladi Croatia Recordsa. Klapa Munita djeluje od 2013. godine u formaciji od pet pjevača, bez umjetničkog voditelja, nastojeći se i na taj način približiti što izvornijem klapskom zvuku. Inspiraciju u odabiru repertoara klapa nalazi u “oživljavanju” nikad pjevanih ili već gotovo zaboravljenih klapskih narodnih napjeva i skladbi najrenomiranijih klapskih autora i obrađivača, a posebnu pažnju posvećuju izvođenju tradicionalnih napjeva zadarskog kraja, čuvajući ih tako od zaborava. Tako su kroz rad klape praizvedbu doživjeli napjevi “Žetvu žela za gorom divojka”, “Zbogom neharna dušo”, “Murtilica lipo cviće”, “Ti već spavaš” i “Zdravo morska zvizdo vilo” koje se nalaze i na ovom albumu.

Klapa je za svoje interepretacije u tri godine osvojila i dvije nagrade, 2. nagradu stručnog ocjenjivačkog suda na festivalu “Klape Gospi Sinjskoj 2014” za izvedbu pjesme “Zdravo morska zvizdo vilo” te 3. mjesto stručnog ocjenjivačkog suda na Večeri novih skladbi – FDK 2015. za skladbe “Cvit za spožu” i“Tog dneva svit je sta”. Uz ove pjesme, na albumu se nalazi i niz veđ izvođenih, mahom izvornih napjeva koje je klapa izvodila na svojim nastupima, čime je ovaj album postao svojevrsna retrospektiva prve faze djelovanja klape. Posljednja skladba na albumu, “Želiš li to”, autorsko je djelo Vjekoslava Šuljića, člana klape.

Članovi klape Munita su: Hrvoje Rančić, prvi tenor, Marko Žorž, drugi tenor, Vjekoslav Šuljić, bariton,Marko Vidučić, prvi bas i Matej Sikirić, drugi bas.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Croatia Records | Foto: Klapa Munita facebook

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close