DogađanjaVijesti

S 8. EFFECTUS FORUMA: Zaštita autorskih prava najbolji je temelj napretka hrvatske glazbene industrije 

Na Effectusu – studiju financija i prava danas je održan forum pod nazivom „Ekonomski i pravni aspekti zaštite autorskog i srodnih prava“ koji je okupio relevantne sudionike i otvorio brojna zanimljiva pitanja. Ova tema koja objedinjava ekonomski i pravni aspekt poslovanja, zbog svoje zanimljivosti, aktualnosti i modernosti jedna je od onih o kojima se nedovoljno priča, a za studente Effectusa kojima je prošle godine uveden kolegij koji se jednim svojim dijelom bavi i pravom intelektualnog vlasništva, izuzetno relevantna i zanimljiva.

Studentima i svima okupljenima približeni su pojmovi intelektualnog vlasništva, autorskog i srodnih prava, sustav kolektivne zaštite u Hrvatskoj kao i načini njihove zaštite i ostvarivanja, o čemu je u opširnom izlaganju govorila Maja Vidmar, direktorica ZAPRAF-a – Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava. A koliko njihov rad uistinu znači za umjetnike doznali smo danas iz prve ruke.

„Kada sam se još kao srednjoškolac počeo baviti glazbom nisam znao da takvo nešto postoji. Kada mi je prvi put stigla koverta s naknadom mislio sam čak da sam nekom dužan navedeni iznos, a tek su mi u banci objasnili da je to isplata mojih autorskih honorara. Tada sam se prvi put sreo s činjenicom da netko štiti moja autorska djela i shvatio da bih svojim radom mogao privrediti za život i mirovinu.“, istaknuo je Ivan Dečak, frontmen grupe Vatra.

U glazbenoj industriji Izuzetno je važna i uloga diskografske kuće – od otkrivanja novih izvođača, do sveukupnog razvoja karijera, a sve u cilju dopiranja do što šireg broja slušatelja i ostvarivanja prihoda.

Trudimo se kroz udruge ostvariti zajedničku politiku koja će stvoriti bolje pozicije za naše izvođače. Želimo da se što više domaće glazbe vrti u eterima televizija i radija što će potaknuti autore da još više stvaraju, jer će biti sigurni da ima prostora za njihovu glazbu.“ istaknuo je Dario Draštata, direktor diskografske kuće Dallas Records te dodao kako naknade uvelike olakšavaju prihode diskografskim kućama te omogućuju investiranje u nove projekte i nove autore.

Naglašeno je i kako su hrvatska glazba i glazbena industrija važan dio cjelokupnog gospodarstva Republike Hrvatske, a hrvatski diskografi godišnje ulože više od 20 milijuna kuna u razvoj autora i izvođača. Kulturne i kreativne industrije u Hrvatskoj generiraju prihod veći od 6,3 milijarde kuna, dok glazbena industrija u Europi zapošljava 1,2 milijuna ljudi te stvara prihod od 25 milijardi eura.

Zbog tehnološkog razvoja glazbeni sadržaji se koriste više nego ikada prije, a kreativne industrije otpornije su od mnogih grana gospodarstva te pridonose njegovoj stabilnosti.

„Danas smo vidjeli da i ova poslovna sfera treba znanja iz pravnih i financijskih aspekata, što je dokaz da svaki posao koji se obavlja bez poznavanja prava i financija nije kompletan, a upravo ta znanja dobivaju naši studenti Effectusa.“ , zaključio je mr.sc. Miljenko Javorović, predsjednik Upravnog vijeća Effectusa – studija financija i prava.


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close