Turizam

RUTA VODE Rijeka Korana – turistički potencijal; Od srednjovjekovne kule do adrenalinskog parka

Područje Plitvičkih dolina kroz povijest se uvijek pokazalo od velikog povijesnog značaja. Uz to, rijeka Korana kao prirodna granica često puta je činila mjesto na kojem su se razdvajale plemena, narodi i države. Slijedom toga, iz Turističke zajednice općine Rakovica došli su na ideju osmisliti tri turističke rute. Ruta vode, Ruta šume i Ruta špilje. Ovaj put pišemo o Ruti vode koja se nalazi na rijeci Korani.

Rijeka Korana nekada je kroz povijest pokretala mlinice i bila izvor živora, ali danas više tomu nije tako. Povijesna vremena mlinice su ostavila u prošlosti, te danas imamo tek pokojeg napuštenog drvenog svjedoka koji više ne melje žito i nije u funkciji. Ipak, kako se vremena mijenjaju, mijenja se i način razmišljanja. Turistički potencijal rijeke Korane u Plitvičkim dolinama, osim postojanja Autokampa Korana, u svom drugom dijelu toka nije dovoljno iskorišten. Kako bi se to poboljšalo, a i turistima smišljeno prikazalo da ima smisla obići Koranu, nastala je Ruta vode na rijeci Korani. Što vidjeti na Ruti vode?

1. Povijesna Kula Stari grad Drežnik


Kula koja se spominje već u 12. stoljeću nalazi se nedaleko glavne ceste D1 u Drežnik gradu. Obnovljena je i tijekom ljeta otvorena za posjete turistima. Ova “branič-kula” nalazi se iznad rijeke Korane, a kao kula je uz Koranu koja predstavlja prirodnu granicu (danas između Ličko-senjske i Karlovačke županije), kroz povijest bila glavno sjecište prometa i trgovine.  U kuli se tijekom ljeta mogu vidjeti oružja kojom se branila nekad Drežnička županija, kao i prezentacije izgradnje, povijesnih bitaka te službenih odora Serežana – lokalne policije.

2. Hoteli, restorani i kampovi

Tradicionalno turistički razvijene Plitvičke doline na ovoj ruti nude i nekoliko hotela, kampova i restorana. Velebitska degenija, cvijet zakonom zaštićen 1964. godine, dala je ime jednom od poznatijih hotela. Korana, rijeka koja se proteže od Plitvičkih jezera do Karlovca, dala je ime lokalnom autokampu. A sedra, izuzetno zaštićena sedimentna stijena na Plitvicama, ime je i restorana i vile na istoj Ruti vode. Nude se još i Winner, imenom “pobjednik” s puno sadržaja, te Old Shatterhand – kažu “nije Winnetou, ali je Old Shatterhand”, po poznatom filmu snimljenom u Lici.

3. Rančevi životinja i adrenalinski park

Rančevi Terra i Dolina jelena, mjesta su gdje na Ruti vode možete vidjeti obične jelene i jelene lopatare, te rasne konje i domaće crne svinje. Raznovrsno, atraktivno i za odmor uz Koranu. Moguće je i dogovoriti i jahanje, obići Plitvičke doline i okolicu, sve uz nadzor profesionalaca. Za one željne adrenalina, nakon životinja kod Gajine pećine iznad kanjona rijeke Korane moguće je okušati se u slobodnom penjanju, na velikoj ljuljački, zorbingu, ili zip line-u dužine od 300 metara.

Rijeka Korana je turistički potencijal, svjesne su toga i Plitvičke doline koje ovom Rutom vode uključuju raznovrsne sadržaje i pokazuju ono čega često nismo svjesni – turistička mjesta moramo istraživati jer su bogata kulturom i poviješću. Više informacija o Ruti vode pronađite na web stranici plitvickedoline.hr i društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close