SportTurizam

RUTA ŠUME Neistražen sjeverni dio Plitvica: biciklizam, jahanje konja i degustacija domaćih proizvoda

Doline o kojima se u turističkom smislu sve više piše i spominje, one Plitvičke, u predsezoni nastoje prikazati svoju zaokruženu turističku priču i pozvati turiste u ono doba kad i nije velika turistička gužva. Nije nepoznanica da je Rakovica među najbolje posjećenim dijelovima Karlovačke županije, ali isto tako, na području Općine Rakovica postoje mnoga neistražena turistička područja.

Kako bi tome doskočili, iz Turističke zajednice općine Rakovica osmislili su tri rute. Već smo pisali o Ruti vode, a još postoje i Ruta šume o kojoj pišemo ovaj put, te Ruta špilje koja je najpoznatija po Baraćevim.

Ruta šume nije dovoljno turistički istražena, a biciklističke staze R33 i R34 zahtjevne su i s preporukom za vožnju u grupi. Prostor Rute šume nekad je bio bogat ljudima, dok je danas to već manje slučaj. Svjedoci života na Ruti šume su brojni temelji starih kuća, bunari, izvori rijeka,…

Kroz Jelov Klanac prolazi 45. sjeverna paralela


Ruta šume svojim biciklističkim stazama ima posebnu geografsku poziciju. 45. je to sjeverna paralela, točnije na pola puta između Ekvatora i Sjevernog pola. Što to još znači? Da je riječ o mjestu idealne klime. Plitvičke doline poznate su po umjerenoj kontinentalnoj klimi, u kojoj se često pojavljuje snijeg u zimskim periodima, ali preko ljeta vladaju umjereni klimatski uvjeti ugodni za boravak u prirodi. Sve to, zahvaljujući prirodnoj poziciji. Kod 45. paralele nalazi se i Konjički klub Equus igni, na čijem se području može na konjima obići dio Plitvičkih dolina.

Na ruti tri  OPG-a s domaćim proizvodima

Obiteljsko poljoprivredna gospodarstva na Ruti šume imamo čak tri, tu su tri obitelji; Turkalj, Čubrić i Eko Klanac. Poznatim po ukusnim sirevima, pčelinjim proizvodima i proizvodima od voska te proizvodnji voća i povrća, o ovim vrijednim obiteljima ne treba previše trošiti riječi. Detaljnije informacije su na web stranici Plitvičkih dolina, ali svakako ide preporuka za degustaciju.

Kamp, hotel, restorani,…

Područje Rakovice sjeverno od Plitvičkih jezera značajno je i po većem broju kvalitetnih objekata, i razvijenim privatnim smještajem u obiteljskim domaćinstvima. Na Ruti šume konkretno se ističe nekoliko hotela, kampova i restorana; Kamp Turist, Hotel Grabovac i restorani Plitvička vrela i Plitvički Dvori. Uz to, na Ruti se često može primjetiti i obiteljski smještaj u kojem je pristup iznajmljivača posebno vrijedan i kvalitetan.

 

 

 

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Sponzorirano | Foto: Turistička zajednica općine Rakovica

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close