Grad ZagrebKultura

RTL otkriva kako će izgledati složena akcija uklanjanja sjevernog tornja na katedrali

TEŽAK JE 30 TONA

RTL-ova ekipa bila je na simulaciji kontrolirane eksplozije kojom će se skinuti dio sjevernog tornja zagrebačke katedrale. Na taj će se način odvojiti metalni trnovi obliveni olovom koji drže toranj.


Moramo u drugom redu, na visini 77 reda, aktivirati trnove da budemo sigurni da nam ne dođe do nekog rušenja koje nije kontrolirano”, objašnjava Damir Foretić, glavni projektant obnove katedrale.

Cijeli posao priprema za odvajanje, a kasnije i postavljanje eksploziva obavlja se uz pomoć alpinista.

Dečki gore rade, s unutarnje strane na visini od 92 metra u sjevernom zvoniku. U dijelu gdje je ta lanterna i gdje su otvori 35 cm široki, a visoki 88 cm. To ne možemo s vanjske strane puno izlaziti jer su elementi toliko podrobljeni. Jučer smo stavili određene hrastove kajle”, govori Foretić.

Skinuti su i pohranjeni drveni kipovi proroka u apsidi katedrale, a uklonjeni su svi pokretni dijelovi s oltara, svijećnjaci i raspela. I da, na katedralu se ponovno vraća skela.

Drugi dio ekipe – projektni radi projekt skele u apsidi i radimo projekt skele s vanjske strane apside. Vršimo pripreme za postavljanje te skele tako da možemo ići u montažu kompletnih prozora i vitraja”, govori Foretić.

Postavljena je i drvena oplata na krov katedrale u slučaju pada kamena. Prije nego se postavi velika dizalica uklonit će se dijelovi s južnog tornja koji prijete urušavanju.

Nije to posao koji se radi na 15 metara, nego na 120 metara. I nije to mali teret koji mora dignuti, to je 30 tona. Sve što je veći vjetar od 5 metara u sekundi, onemogućava bilo kakav posao”, kaže monsinjor Ivan Hren, kanonik Prvostolnoga kaptola.

Zato se još ne zna kad će toranj biti spreman za skidanje. Posao ne olakšavaju ni učestali potresi, koliko god blagi oni bili.

Dečki unutra koji rade i oni koji su na tornju čuju potrese i tresu se, ali evo radimo. Prošli ponedjeljak kad smo bili u tornju je bio onaj veći potres. Ljudi su bili na skeli, bili su na tornju. Čujte, nikad se ne zna, to je nešto nepredvidivo”, kaže Foretić.

Da nije bilo potresa, katedrala bi danas bila puna vjernika. Umjesto toga puna je prašine i kamena. Dva tjedna nakon potresa šteta nije popisana do kraja pa se još ne zna koliko će obnova trajati i koštati.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close