NovacZdravljeIzdvojeno

RTL otkriva: Evo koliko ćete platiti ako zbog Covida završite u bolnici, a nemate dopunsko

TROŠKOVI LIJEČENJA

Ako nemate dopunsko zdravstveno osiguranje, morate plaćati dio troškova zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja (bivša participacija). Ipak, postoje i usluge koje u cijelosti plaća Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).


S obzirom na pandemiju i porast oboljelih od Covida u Hrvatskoj, RTL je istražio kakva je situacija s pacijentima koji završe u bolnici, a nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje ili pak nemaju ni osnovno.

Odgovor HZZO-a prenosimo u cijelosti:

”Liječenje osigurane osobe u bolnici Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ne plaća po danu liječenja već prema fiksnom iznosu (dijagnostičko-terapijskoj skupini – DTS) koji predstavlja prosječan trošak liječenja za određenu vrstu bolesti.

Račun se formira nakon završenog liječenja, te visina računa ovisi o dijagnostičkog-terapijskim skupinama prema kojima se osigurana osoba liječila.

Određene dijagnoze oslobođene su plaćanja participacije. Među njima su i zarazne bolesti, pa tako i Covid-19. Osiguranoj osobi HZZO-a koja se zbog toga liječi u bolnici HZZO snosi sve troškove liječenja bez obzira ima li ili nema dopunsko zdravstveno osiguranje.

HZZO ne osigurava troškove zdravstvene zaštite za osobe koje nemaju utvrđen status osigurane osobe, te se za upit o troškovima liječenja takvih pacijenata trebate obratiti izravno bolnici u kojoj se liječi”.

Dakle, da sažmemo: ako zbog Covida završite u bolnici, nećete platiti dodatne troškove. Međutim, ako nemate ni osnovno zdravstveno osiguranje, tada ćete platiti, ali visina računa ovisi o bolnici u kojoj se nalazite, a ne o HZZO-u.

Inače, detaljne upute što i koliko ćete platiti kod liječnika možete pročitati ovdje.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close