VijestiZdravlje

RTL.hr doznaje: Imunološki zavod dobio zemljište za novu tvornicu u Rugvici

Općinsko vijeće Rugvice kraj Zagreba danas je donijelo odluku o darivanju zemljišta za gradnju novih pogona Imunološkog zavoda.


Imunološki će dobiti zemljište u Radnoj zoni Rugvica sjever i čini se kako je nikad dosanjana želja da Imunološki dobije novu tvornicu, na korak bliže do ostvarenja.

“Proces revitalizacije ide dalje i ovo je konačno rješenje cijele situacije. Kroz 10 mjeseci bit će završen pogon za proizvodnju zmijskog antitoksina, nakon čega slijede daljnji projekti izgradnje tvornice za virusna i bakterijska cjepiva”, rekao je ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić, prenosi 01portal.

Podsjetimo, kako je nedavno pisali kako se posljednjih tjedana intezivno tragalo za lokacijom za izgradnju nove tvornice, vrlo izgledna bila je i lokacija u Svetoj Nedjelji u blizini Rimčeva kampusa, no od toga se ipak odustalo.

Sada je sasvim izgledno da će Rugvica i definitivno postati lokacija za izgradnju novih pogona. Doznajemo, trebat će i godinu dana da se pripremi sva “papirologija” potrebna prije zakopavanje prve lopate, a sasvim realna opcija je da će do prve proizvodnje proći četiri ili pet godina.

Optimistično se nadaju da bi to moglo biti i ranije, ali ovo je realniji rok. Gotova je sva dokumentacija za proizvodnju zmijskog protuotrova i ta bi se proizvodnja prva obnovila.

Nakon toga u idućim fazama bi se pripremala dokumentacija i projekt za gradnju pogona za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva, a onda i pogona za proizvodnju lijekova dobivenih iz krvne plazme.

Imunološki zavod, koji sad djeluje kroz dva pravna entiteta, kao ustanova u kojoj je oko 150 zaposlenih i kao dioničko društvo u kojem nema zaposlenih, ali koje nosi sva prava imovine, ali i teret dugova, mogao bi ugledati svjetlije dane. Na računu Imunološkog zavoda je oko 40 milijuna kuna, sasvim dobro za početak gradnje novih pogona.

Otvorene su opcije i za traženje partnera i daljna ulaganja.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close