Tech

Ronna – prvi hrvatski robot koji će operirati tumore na mozgu

Rijetki su primjeri domaćih projekata koji se uspješno koriste novcem strukturnih fondova Europske unije. To je uspjelo zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Dobili su gotovo 12 milijuna kuna za dva projekta zbog kojih bi u konačnici trebale profitirati domaća industrija i medicina, javlja HRT.


Ako se u budućnosti nađete na operacijskom stolu osim kirurga pokraj vas bi uskoro mogao stajati i robot. Robotika u medicini nije novost, ali naši stručnjaci s Fakulteta uspjeli su otići korak dalje, prvenstveno, kaže Bojan Jerbić, voditelj Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava Fakulteta strojarstva i brodogradnje, “u pogledu preciznosti koju smo osigurali u navođenju instrumenata, osjetljivost robota i dvoručna konfiguracija koja omogućava primjenu vrlo složenih kirurških postupaka.”

S robotom imena RONNA sate je proveo apsolvent Marko Smolec, koji je zahvaljujući projektu stekao neprocjenjivo iskustvo, a u svome radu morao je i slušati neka predavanja na medicini jer, kaže, buši ljudsku lubanju, zasad, doduše samo na modelima. Robota Ronnu, naime, tek čeka kliničko testiranje, a za nekoliko mjeseci i prvi zahvat u Kliničkoj bolnici Dubrava.

Na Fakultetu se testira i Ikarus – industrijski CT uređaj koji u proizvodima otkriva i najsitnije nepravilnosti. “Skeniranjem dobijete apsolutno sve informacije vezano za geometriju, dimenzije, strukturu, pogreške u materijalu i tako dalje”, kaže Vedran Mudronja iz Zavoda za kvalitetu FSB-a.

To je prvi takav uređaj u Hrvatskoj i sada je na raspolaganju našoj industriji, koja njime može lakše utvrditi nepravilnosti u svojim proizvodima.


Tekst: net.hr

Foto: ronna.fsb.hr

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close