Turizam

Romana Lekić za Novi list: “Uvala Scott treba temeljitu obnovu!”

Pola stoljeća ove godine slavi Uvala Scott, turističko naselje koje je u mnogočemu bilo pionirsko u razvoju turizma. A povijesno je ovo područje vezano i za poznatog lorda Byrona, riječkog trgovca Adamića, a ime je dobilo po Alexanderu Scottu of Coldhousea. Danas je, nažalost, malo ostalo od negdašnjeg sjaja. O tome što je Uvala Scott bila nekad, koje priče ovo područje može ispričati, kao i o tome što danas čini turizam doživljaja, iz Novog lista razgovarali su s dr. sc. Romanom Lekić, pročelnicom odjela za turizam Edvard Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment, Opatijkom koja je cijelu svoju profesionalnu karijeru vezala uz turizam, i to turizam doživljaja.


Svoje početke veže uz Kvarner Express, a uz ostalo je vodila i vlastitu turističku agenciju, a svoje dugogodišnje iskustvo prenosila je studentima i na Zagrebačkoj školi za menadžment gdje je bila prodekanica za razvoj i poslovne odnose, kao i na Veleučilištu Vern gdje je bila predstojnica katedre za turizam.

Zaljubljenica ste u ovaj kraj, što, dakle, možete reći o povijesti područja gdje se nalazi Uvala Scott?

Alexander Scott of Coldhouse je u prvoj polovici 19. stoljeća u uvali Dubno kod Kraljevice, odnosno u današnjoj Uvali Scott, kupio posjed i sagradio manji obiteljski ljetnikovac. Okoliš je uredio kao perivoj i svojevrsni arboretum, a na imanju je sagradio još konjušnicu i ribarsku kućicu. Posjed je bio ograđen velikim polukružnim kamenim zidom, napravio je i prilazni put koje domaće stanovništvo zvalo »ingležova cesta«. Poznati arhitekt Igor Emili u Scottovo »prostranstvo ljubavi« uložio je svoj talent i realizirao svoje najvažnije ostvarenje – turistički hotelski kompleks Uvala Scott. Ovaj projekt donio mu je brojne nagrade i priznanja, a danas začuđuje i oduševljava organska gradnja i multifunkcionalni prostor u kome su vješto uneseni dijelovi tradicijske kulture i elementi iz Scottova života koji sa okolišem tvore jedinstvenu cjelinu.

To je izvrstan primjer za povezivanje turizma i prostora u svojoj prvobitnoj zamisli i izvedbi kroz održivi turistički kompleks koji poštuje lokalnu autentičnost i identitet i uključuje krajobrazne elemente i pejzaž. Naselje je zbog svih tih odlika dobilo i status zaštićenog dobra. Činjenica je i da je Scott oženio kćer znamenitog riječkog trgovca Adamića te njegovo prijateljstvo sa lordom Byronom.

Riječ je, kasnije, bila i o prilično modernom turističkom odredištu?

Uvala Scott bila je među prvim mini destinacijama na Jadranu koja je imala lounge bar, caffe bar i disco club smješten u istom prostoru umjetničke galerije. U prostoru Scottove konjušnice koji je nazvan »White horse« po danu je bio lounge bar osmišljen kao art kafe u galeriji umjetničkih slika na temu konja sa posebno odabranom glazbom i s uređenim vanjskim prostorom u prirodnoj hladovini uz dvije staze za boćanje. Noću se ovaj prostor pretvarao u disco club sa DJ-om i gostovanjima poznatih pjevača i bendova. Današnja taverna, a nekadašnji Scottov ljetnikovac dizajnirana je kao multifunkcionalni prostor.

Nažalost, naselje je izgubilo sve svoje zvjezdice i danas je prenoćište, treba temeljitu obnovu i reinterpretaciju. Veliki dio sadržaja koji je postojao i predstavljao dodanu vrijednost danas više ne postoji ili je devastiran, pješačke staze su zapuštene i nemaju rasvjetu, postoje problemi s kanalizacijom, dječje igralište nije adekvatno opremljeno i osigurano, problem je i s wc-om na plaži, pristupne stepenice za more su zahrđale i klimave, tuševi neadekvatno osigurani od klizanja tako da su potencijalni izvor lomova i nesreća, tu je i neadekvatno odlaganje otpada.

Cijelo naselje privatnih vikend kuća i apartmana koje je iznad hotelskog naselja slabo je osvijetljeno, odvoz smeća je neredovit, premalo je kontejnera, nema sistemske deratizacije pa su se razmnožili štakori… Cijelu sliku fizički dodatno nagrđuje i razrušen dio obale s odronjenim dijelom brda koji je »misteriozni Austrijanac« razbijao zadnje tri godine, a predstavlja ruglo i narušava pejzažni ugođaj da ne spominjem buku i uznemiravanje tijekom ljeta prijašnjih godina. Ono što moram, međutim, naglasiti je povezanost i prijateljstvo stalnih gostiju koji su zaljubljenici u Uvalu Scott.

Postoje gosti koji dolaze godinama i predstavljaju onu »kritičnu masu« koja se međusobno druži, povezana je dugotrajnim prijateljstvima s lokalnim stanovništvom koje dolazi u Uvalu Scott na kupanje i vlasnicima vikendica i apartmana. Svi oni zajedno stvaraju atmosferu i podižu razinu energije i zajednički uživaju bez obzira na sve probleme i manjkavosti koje danas postoje. Vjerujem da ova grupa može predstavljati jezgru za osnivanje Kluba prijatelja Uvale Scott. Ova grupa može biti jezgra i za razvoj sve poznatijeg oblika volonterskog turizma – voluntarizma, gdje se raznim akcijama i projektima socijalne kohezije mogu popraviti i riješiti neki postojeći problemi. Ove godine je 50 godina od otvaranja ovog naselja pa je to moj mali doprinos i prijedlog za obilježavanje jubileja, a ujedno je pokušaj da se skrene pažnja na one probleme koji se relativno brzo mogu ukloniti jer su u ingerenciji lokalne uprave i hotelskog naselja.

Uvala Scott je danas »ružno pače«, međutim, kakve nam priče i doživljaje s turističkog aspekta može ponuditi ukoliko se nađe interesa i dobre volje?

U pred i postsezoni mogu se organizirati literarne i umjetničke kolonije inspirirane Scottovim prijateljstvom s poznatim piscem i pjesnikom lordom Byronom, književne i poetske večeri, različiti susreti i takmičenja na ovu temu. Nadalje treba istaknuti elemente tradicijske kulture utkane u arhitekturu i dizajn naselja kroz ognjišta-kamine, dimnjake, primorski trg, suhozide i maslinike, tu je i ruža vjetrova – bura i jugo koji se mogu interpretirati kroz tematske razglede i ture te različite radionice i animacijske programe. Mogu se osmisliti botaničke i pješačke tematske ture koje će povezati uvalu Črišnjeva, uvalu Grabrova i uvalu Trnova, sportsko rekreacijski susreti, naprimjer, plivački maraton inspiriran Scottovim i Byronovim plivačkim maratonom od kanala Grande do Lida u Veneciji.

Svakako treba potaknuti zaštitu i mogućnost za kapitaliziranje priče o jedinoj preostaloj tuneri u Uvali Scott koja se treba obnoviti i staviti interpretacijska ploča barem na hrvatskom i engleskom jeziku. Sve se može povezati sa Scottovom ribarskom aktivnosti i ribarskim naseljem Trnova te takmičenjem Big game koji se svake godine održava ovdje. Postoji realna osnova i za povezivanje kroz tematsku rutu priču o trgovcu Adamiću i njegovom djelovanju na riječkom području te o dobrotvornom radu njegove kćeri Cristine koja je bila Scottova supruga… To je možda jedna od ideja za uključivanje u turističku ponudu grada Rijeke kao Europske prijestolnice kulture iduće godine. Posebna atrakcija je most kopno-Krk. Armadina bakljada postaje sve interesantnija i privlači sve veći broj domaćih i stranih turista koji ovu akciju prihvaćaju vrlo emotivno jer je ugođaj impresivan i idealan za slikanje i stavljanje na društvene mreže. Sve nabrojano stvara interesantnu platformu za razvoj turizma posebnih interesa koji mogu biti uklopljeni svojim sadržajem i načinom prezentacije u održivi doživljajni turizam.

Više na Novi list.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close