VijestiKarijera

Ročnici vjeruju kako imaju puno toga za dati domovini, ali i učiti od najboljih

PRISEGA U POŽEGI

Svečana prisega 27. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju održana je u subotu, 7. ožujka 2020. na Trgu Sv. Trojstva u Požegi, nakon 28 godina.


Prisegu je položilo 327 ročnika, među kojima 57 žena, a ova je prisega prva nakon 28 godina koja je održana na požeškom gradskom trgu, čime je još jednom potvrđena izvrsna suradnja između Hrvatske vojske i naroda.

Uz brojne građane, obitelj i prijatelje ročnika, svečanosti prisege prvog ovogodišnjeg naraštaja ročnika nazočili su predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj, predstavnici Požeško-slavonske županije i gradova Požege, Kutjeva i Pleternice, predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi.

Svečana prisega ročnika u Požegi | Foto: MORH / M. Čobanović

Čestitajući ročnicima na njihovom odabiru vojnog poziva, predsjednik i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović je rekao kako danas, u vremenu komfora i lagodnosti, vojni poziv odabiru probrani i rijetki ljudi.

U današnjem svijetu brojnih izazova Hrvatska se brani i izvan njenih granica, no najviše vam je mjesto ovdje. Za to ću se, u skladu s Ustavom, kao predsjednik zalagati”, istaknuo je predsjednik.

Svečana prisega 27. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposoljavanju održana je danas, u subotu 7. ožujka 2020. na Trgu Sv. Trojstva u Požegi | Foto: MORH / M. Čobanović

Krstičević: Današnja prisega mladih ročnika koji su prisegnuli na vjernost Domovini bila je impresivna

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević čestitajući ročnicima i njihovim obiteljima, izrazio je zadovoljstvo što je ovo prva svečana prisega nakon Domovinskog rata koja se održava izvan vojarne. Prisjetio se siječnja ratne 1992. godine kada je na istom požeškom trgu održano prvo svečano postrojavanje i prisega pripadnika slavne 123. požeške brigade pod vodstvom požeškog generala Miljenka Crnjca.

Nema svečanijeg i prigodnijeg mjesta za hrvatskog vojnika nego onog među svojim narodom. Pobjednička Hrvatska vojska nastala je iz naroda, iznikla je i stvorena u teškim vremenima Domovinskog rata i njeno mjesto će uvijek biti uz narod. Nema jake Hrvatske vojske bez potpore hrvatskog naroda”, istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević te je, obraćajući se postrojenim ročnicima poručio:

Budite ponosni na vašu odluku da svojoj domovini služite kao pripadnici Hrvatske vojske. Zbog vas, hrvatskih vojnika, naša vojska oduvijek je bila, i zauvijek će ostati jamac sigurnosti i stabilnosti Republike Hrvatske, a hrvatskom narodu uvijek će biti na raspolaganju”.

Svečana prisega 27. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposoljavanju održana je danas, u subotu 7. ožujka 2020. na Trgu Sv. Trojstva u Požegi | Foto: MORH / M. Čobanović

Hranj: Odabrali ste potpunu posvećenost vjernoj službi domovini i hrvatskom narodu

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj je naglasio kako naizgled formalan čin prisege ima velik značaj “Prisegom ste se obvezali na vjernost Domovini i na profesionalno izvršavanje svojih obaveza u obrani Domovine. Današnjim ste činom odlučili biti vojnicima, što nije jednostavan odabir posla, već prije svega odabir životnog poziva i načina života. To je odabir teških i zahtjevnih zadaća, ali i odabir časne i odgovorne dužnosti – odabrali ste potpunu posvećenost vjernoj službi domovini i hrvatskom narodu”.

Povodom svečanosti prisege, na Trgu Sv. Trojstva u Požegi održan je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske.

Svečana prisega 27. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposoljavanju održana je danas, u subotu 7. ožujka 2020. na Trgu Sv. Trojstva u Požegi | Foto: MORH / M. Čobanović

Ročnici vjeruju kako imaju puno toga za dati domovini, ali i učiti od najboljih

Ročnik Dominik Perković, koji je ujedno i student Kineziološkog fakulteta u Splitu u ovoj je prigodi kazao kako mu je glavni motiv za dragovoljno vojno osposobljavanje bila činjenica što mu je otac bio hrvatski branitelj, dok mu je sestra trenutno kadet Hrvatske vojske.

Moj osobni cilj je, s obzirom da ću uskoro završiti fakultet, postati časnikom Hrvatske vojske koji će na častan i dostojanstven način služiti svojoj domovini. Ovim putem zato bih pozvao sve mlade da se prijave na dragovoljno vojno osposobljavanje i osjete čari života hrvatskog vojnika”, poručio je ročnik Perković.

Ročnik Jeronim Žužul, magistar kineziologije veseli se primjeni vlastitih znanja i sposobnosti u Hrvatskoj vojsci jer kako kaže, vojska i sport itekako se isprepliću.

“Tjelovježba i moje znanje s fakulteta: vjerujem da imam dosta toga za dati, ali i dosta toga za učiti”, rekao je ročnik Žužul.

Ročnica Magdalena Adamović u Hrvatsku vojsku došla je na preporuku brata koji je također pripadnika Oružanih snaga RH.

“On ima izvrsno iskustvo i sve to jako mi se svidjelo, tako da sam se i ja odlučila za vojni poziv. Jako sam zadovoljna i sretna. Želim što više napredovati i davati što veći maksimum jer smatram da to mogu”, kazala je ročnica Adamović.

Obuka 27. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Obuka 27. naraštaja ročnika započela je 14. veljače 2020. a trajat će do 9. travnja 2020. Tijekom tih osam tjedana ročnici su prvu fazu obuke u trajanju od dva tjedna proveli u vojarni “123. brigade HV” u Požegi, petotjedna druga faza održava se u vojarni te na Logističkom vježbalištu Glavica i strelištu Novo Selo dok će posljednji tjedan i treću fazu obuke ročnici provesti u vojarni u Požegi. Tijekom tog vremena ročnici će usvajati temeljna znanja i obučavati se u rukovanju osobnim oružjem, kretanju, komuniciranju, zaštiti, načinima reagiranja u raznim situacijama i sl.

Od 2008. godine kada je započeto provođenje dragovoljnog vojnog osposobljavanja pa zaključno s prethodnim, 26. naraštajem, obuku je završilo ukupno 8608 ročnika među kojima je bilo i 1092 ročnica. Prema do sada utvrđenoj dinamici, 2020. nastavlja se trend upućivanja ročnika u tri uputna roka godišnje prema standardnom programu osposobljavanja u trajanju od 40 radnih dana. Također, upućuju se i četiri naraštaja ročnika – prvenstveno vrhunskih sportaša, vojnih specijalista te kandidata za časnike zdravstvene službe – koji prolaze skraćeni program u trajanju od 15 radnih dana. Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost (VSSp) dužnosti strijelca roda pješaštva čime ispunjavaju jedan od uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu, odnosno sudjelovanje u razvrstanoj pričuvi.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: MORH

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close