LikaVijesti

Ris Kras stigao iz Slovačke na Plitvička jezera i sada luta hrvatskim šumama: ‘Inače to ne bi bio životni problem, ali…’

JOŠ SE NIJE SKRASIO

Ris je stigao u Nacionalni park Plitvička jezera krajem ožujka, došao je iz Slovačke kao posljednji ris u sklopu LIFE Lynx projekta koji je ispušten u Hrvatsku kako bi se povećala genska raznolikost naše ugrožene populacije.

Ris Kras već točno pet mjeseci luta hrvatskim šumama pa su se zbog njega oglasili na Facebook stranici LIFE Lynx.

Izbor između života na Plitvičkim jezerima ili u Gorskom kotaru još uvijek muči Krasa. Kažu kako inače to ne bi bio veliki životni problem, ali kod risa je drugačije.

“Naime, odrasli mužjaci žive na prostoru prosječne veličine 100 – 300 kilometara kvadratnih i ne dijele ga s drugim mužjacima. No, teritorij mužjaka se može preklapati s teritorijem jedne ili više ženki. Kako bi se Kras smjestio na jednom području, on mora pronaći stanište odgovarajuće kvalitete kojeg nije zauzeo drugi mužjak”, stoji u objavi.

Ipak, situacija s ovim risom je drugačija jer prema podacima s njegove telemetrijske ogrlice, on se kreće naokolo, ali izgleda da se još nije skrasio.

“Kras je nakon ispuštanja kratko svratio do granice s Bosnom i Hercegovinom i brzo se vratio na Plitvice, pa je sredinom travnja otišao na izlet do Gorskog kotara. Sredinom svibnja se vratio na Plitvice i s ljetnim vrućinama je opet otišao u Gorski kotar, gdje se nalazi i sada”, piše LIFE Lynx.


 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash.com

Povezane objave

Back to top button
Close