Scena

Rimski mozaik iz Ribnika vraćen u Gospić

 Rimski mozaik, datiran u drugo stoljeće, pronađen prije nekoliko godina u Ribniku, jučer je vraćen iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, točnije iz Odjela za zidno slikarstvo i mozaik sa sjedištem u Rijeci.


Mozaik je preuzet 2015. godine, početkom ove godine pronađena su sredstva za radove. Šaina Toni iz spomenutog odjela rekla je za Lika express da su se radovi sastojali od čišćenja poleđine, pripreme nove prenosive podloge, ljepljenja mozaika za nju, žbukanja lakuna, rekonstrukcija manjih lakuna sa izvornim teserama, te završnog fugiranjea. Tijekom arheoloških radova, Tatjana Kolak je u istom sektoru pronašla još kockica,ali skroz drugog mozaika, kaže Toni i dodaje da se mozaik sastoji od elemenata koji nisu isti materijal, odnosno s drugog su nalazišta. Restaurirani mozaik postavljen je u Muzeju Like u Gospiću.

Element koji se svakako zanimljiv je i svastika. Kolak nam pojašnjava da osim tog ukrasnog značenja ima i znatno veću važnost. Naime kao dio mozaika svastika je simbol dobra, zazivanja sreće i od prapovijesti indoeuropske civilizacije svastika u podnom mozaiku ima dimenziju i zazivanja sreće nad kućom u kojoj je postavljena. Ovaj ribnički mozaik kao pokazatelj koliko je naše šire područje stoljećima, pa i tisućljećima važno kao mjesto života raznim civilizacijama, svakako treba pogledati u gospićkom Muzeju Like.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Lika express

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close