Događanja

Crtice iz povijesti: Rijeka i Trst proglašeni slobodnim lukama

O znatnim prekomorskim ambicijama Habsburgovaca iz tog vremena, osim proglašenja Rijeke i Trsta slobodnim lukama, svjedoči i osnivanje kompanije za kolonijalnu trgovinu s područjem Indijskog oceana i Dalekog istoka 1722. godine.

Dana 18. ožujka 1719. godine Rijeka i Trst proglašeni su slobodnim lukama, što je dovelo do znatnog gospodarskog uspona tih gradova. Slobodu pomorskog prometa i trgovanja u tim lukama proglasio je tadašnji vladar Habsburške Monarhije – car Karlo VI. iz dinastije Habsburg – otac znamenite carice Marije Terezije. Karlo VI. bio je vladar Svetog Rimskog Carstva (Rimsko-Njemačko Carstvo), ali i kralj Ugarske, Hrvatske, Slavonije, Dalmacije, Češke i drugih zemalja u sastavu Habsburške Monarhije. U prethodnom je razdoblju polagao pravo čak i na španjolsku krunu. Car Karlo VI. vladao je te 1719. godine nad golemim teritorijem koji se prostirao od Šleske na sjeveru do Napuljskog Kraljevstva na jugu, a obuhvaćao je i područje sjeverne Srbije i Bosne, dijelove Rumunjske, bogati Milano u Lombardiji pa čak i Belgiju te sredozemni otok Sardiniju.

Upravo je oko 1719. godine područje Karlovog vladanja bilo na svom vrhuncu, jer su prethodne godine dobiveni znatni teritoriji od Osmanskog Carstva, a Habsburška Monarhije još je uvijek držala i južnu Italiju. O znatnim prekomorskim ambicijama Habsburgovaca iz tog vremena, osim proglašenja Rijeke i Trsta slobodnim lukama, svjedoči i osnivanje kompanije za kolonijalnu trgovinu s područjem Indijskog oceana i Dalekog istoka 1722. godine. Bio je to pokušaj uključivanja Habsburške Monarhije u kolonijalnu utrku s mnogo jačim i iskusnijim kolonijalnim silama poput Velike Britanije, Francuske i Nizozemske.


 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest.hr | Foto: taxihorvatiyatransfer

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close