LifestyleScena

RIJEKA LIKA zaboravljena ljepotica županije

Često puta zaboravljamo sve ono lijepo što nas okružuje. Čovjek voli isticati loše, a ono dobro, i dalje nas vjerno čeka da primjetimo. Ovog puta, to je rijeka Lika u Ličko-senjskoj županiji.

Lika je najveća lička ponornica, duga cijelih 78 kilometara. Izvire u podnožju Velebita na nadmorskoj visini od 600 metara. U svom toku, rijeka Lika ima pritoke i to rijeke Novčice (prolazi kroz Gospić) i Otešice kao lijevi pritoci, i Glamočnice i Jadove kao desni.

Kosinjski most

Najpoznatija građevina na rijeci Lici je poznati Kosinjski most. 70 metara dugi most koji spaja Gornji i Donji Kosinj. Most je pušten u promet 1936. godine a projektirao ga je Milivoj Frković.

Ustanova pod čijom je zaštitom jedan dio korita rijeke Like je Pećinski Park Grabovača iz Perušića. S vidikovca u sklopu poučne staze u Parku može se vidjeti jedan dio toka Like,  a kao ustanova bave se i zaštitom ove rijeke u jednom dijelu njenog toka iako prioritetno pećine Samograd koja se nalazi na brdu povrh toka rijeke.

Rijeka Lika prigodna je i za brojne manifestacije na obali, kupanje, te turističku ponudu kojom bi i se i ova rijeka mogla promovirati kao prigodni brend za Ličko-senjsku županiju. Po našim saznanjima trenutno turisti lutaju i gube se u ličkim bespućima u želji da dođu na obalu rijeke, dok nama (ne)obično čini svakodnevicu “za koju svi znaju”.  Zaboravljena ljepotica rijeka Lika, u nešto je lošijoj poziciji u odnosu na rijeku Gacku čiji je tok nedaleko u županiji. Međutim, prostora za razvoj ima i treba ga iskoristiti. Najbolje bi bilo zajednička priča Gacke i Like, ali znamo kako to kod nas (ne) ide…

YOUTUBE video o rijeci Lici:

 

Tekst napisala: UL


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Back to top button
Close