VijestiTurizam

Rijedak prizor iz Grabovca – ris “uhvaćen” kamerom u dvorištu Konjičkog kluba Rakovica!

Vidjeti ili snimiti risa prava je rijetkost, prvenstveno zbog toga jer se radi o iznimno tajnovitoj životinji koju je vrlo teško uočiti.


Risovi  žive skrovito, u predjelima visokih šuma, kamenjarima i stjenovitim područjima Gorskog kotara i Like. Glavna su im hrana srna, jelen, divokoza, zec i veći glodavci, a love šuljanjem i prikradanjem na zemlji. Iznimno su terirorijalne  životinje i žive samotno, osim u doba parenja.

Ovu ugroženu i strogo zaštićenu vrstu uživo su imali prilike vidjeti tek rijetki, a jedan ris snimljen je na području Značajnog krajobraza Baraćeve špilje u naselju Grabovac, u dvorištu Konjičkog kluba Rakovica. Fotografija koju je snimio Dubravko Cindrić objavljena je na Facebook stranicama Baraćevih špilja

Ris se je te večeri tijekom posjete popeo na drvo lipe i pritom prestrašio sve domaće životinje u dvorištu. Inače, ris (lynx lynx) u Hrvatskoj je jedina kritično ugrožena vrsta sisavaca! Procjenjuje se da ih u cijeloj zemlji ima tek 40 jedinki. Njihova prisutnost znak je izvrsne očuvanosti ekosustava, piše u objavi.

Ris je strogo zaštićena vrsta i nalazi se na Crvenom popisu ugroženih sisavaca Hrvatske, u kategoriji niskorizična vrsta. U Hrvatskoj je istrijebljen početkom 20. stoljeća, a današnja populacija rezultat je ponovnog naseljavanja risova u Sloveniju 1973. godine, koji se već sljedeće godine proširuju i na hrvatski teritorij.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Dubravko Cindrić /

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close