Tech

Rijedak fenomen: 5 planeta na jutarnjem nebu

Ako se sljedećih mjesec dana zateknete budni rano ujutro, neće vam trebati teleskop kako bi uživali u rijetkom nebeskom fenomenu.


Merkur, Venera, Saturn, Mars i Jupiter od danas su vidljivi sa Zemlje, a moći će ih se promatrati na južnome nebu svakog ranog jutra sve do 20. veljače.

Ovo je prvi puta da se pet planeta, svi vidljivi golom okom, poravnalo na nebu još od razdoblja 15. 12. 2004. –  15. siječnja 2005.

Prvi će izaći Jupiter, kojega će slijediti crveno obojani Mars, zatim zlatni Saturn, najsjajniji planet Venera, te na kraju Merkur. Točno vrijeme pojavljivanja varirat će, a očekuje se kako će nebeski prizor biti još bolji oko 5. veljače, kada će se spektaklu pridružiti i polumjesec.

Jedino će se teže golim okom vidjeti Merkur jer će biti jako nisko, blizu obzoru.

Uz planete, moći ćete vidjeti i dvije zvijezde, Antares i Spicu.

Ako propustite ovu priliku, moći ćete ih ponovo promatrati  u kolovozu, ali tada će biti slabije vidljive.


Tekst: net.hr

Foto: Earthsky.org

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close