ZnanostTechTurizam

Rewilding Europe: Hrvatskom će šetati izumrle životinje?

Na devet lokacija u Europi, uključujući i Hrvatsku, posljednjih godina razvija se vrlo zanimljiv projekt “rewildinga”, odnosno “vraćanja divljine” kojem je jedan od ciljeva uzgoj životinja sličnih izumrlom divljem konju i turu (Auroch) te njihovo vraćanje u prirodu.


Ako se sve bude odvijalo kako priželjkuju voditelji projekta, kroz pet do deset godina ljudi iz cijeloga svijeta mogli bi dolaziti na Velebit ne samo na planinarenje i uživanje u pogledima na Jadran, nego i na fotosafarije i promatranje divljih životinja, jer bi do tada u našim najljepšim parkovima, uz standardne vukove, risove, medvjede, srne i jelene, mogla biti prisutna i goveda i konji slični onima kakve su po zidovima špilja crtali naši drevni preci.

O Velebitu pišu i strani mediji

Od rewildinga, osim turista koristi će imati i lokalna zajednica. Lokalno stanovništvo moglo bi na svojim gospodarstvima značajno povećati repertoar atrakcija za goste, biološka raznovrsnost pašnjaka mogla bi se jako povećati prirodnim pašarenjem koje je posljednjih desetljeća potpuno zapušteno, a povećao bi se i broj autohtonih kopitara i papkara. Ovo bi pogodovalo održavanju populacija lokalnih velikih predatora poput medvjeda, vukova i ugroženih risova, a domaća stoka rjeđe bi doživljavala napade.

Projekt je pokrenula inicijativa Rewilding Europe koja kroz “Rewilding Europe kapita” financira poduzeća koja stvaraju ekonomske i društvene koristi koje pridonose rewildingu. Firme koje rade na Velebitskom području već su dobile nekoliko zajmova za izgradnju turističke infrastrukture, proizvodnju meda i promociju turističke ponude.

O rewilding projektu na Velebitskom području pišu i ugledni strani mediji

Britanski znanstveni časopis New Scientist ističe da su u parku prirode Maashorst u Nizozemskoj ovaj mjesec već puštena četiri bizona, a u planu je puštanje još četiri u Veluweu sljedeći mjesec. Nakon uspješna dva puštanja Europskih bizona u Rumunjskim sjevernim Karpatima, krajem svibnja ove godine planirano je još jedno puštanje. U uzgojni centar na Ličkom polju u Hrvatskoj u siječnju je dovedeno 45 poludivljih konja, a u Bugarskoj je do sada pušteno 35 jelena lopatara.

Inicijativa Rewilding Europe utemeljena je 2011. s ciljem vraćanja divljine na oko milijun hektara površine na desetak mjesta, uključujući Iberijski poluotok, Rodope, Velebit, Karpate, Centralne Apenine, Švedsku Laponiju te delte Odre i Dunava. Ideja je da se ova područja do 2020. pretvore u prirodne rezervate u kojima bi se ponovno naselile neke autohtone vrste, među kojima iberijski ris, euroazijski ris, vuk, čagalj, mrki medvjed, španjolska divlja koza ibeks, europski bizon, bjeloglavi sup, veliki bijeli pelikan te divlji konj i divlje govedo. U Hrvatskoj se u tom kontekstu nastoji uzgojiti autohtono govedo tauros, odnosno tur.

Davor Krmpotić, inženjer šumarstva, predsjednik udruge “Divljina Velebita”, koja je lokalni partner inicijative Rewilding Europe, kaže da im ideja nije, kako to neki žele prikazati, klonirati neke izumrle vrste ili dovući neke životinje koje ovdje nisu prirodne.

Pročitajte cijeli članak na tportal.hr

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: rewildingeurope.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close