Zdravlje

Revolucionarna terapija protiv raka u Hrvatskoj nije dostupna!

S Onkološkog kongresa u Poreču stiglo je upozorenje kako je Hrvatska ostala među rijetkim zemljama Europe u kojima još uvijek nije dostupna imunoterapija. Radi se o terapiji koja može liječiti svakog trećeg bolesnika koji boluje od metastatskog tumora. Osim toga, imunoterapija omogućava dugotrajno zalječenje i bolest pretvara u kroničnu bolest, koja nema rast i progresiju.


“To je revolucija kakvu do sada u onkologiji nismo vidjeli”, istaknuo je predsjednik Hrvatskog onkološkog društva Eduard Vrdoljak na otvaranju kongresa u Poreču. U Europi i Americi do sada su registrirana dva nova lijeka, tzv. pembrolizumaba, koja potiču imunološki sustav na selektivno uništavanje stanica raka. Na taj se način povećava prirodna sposobnost organizma za uništavanje malignih stanica. Ovi se lijekovi od srpnja prošle godine izdaju na teret zdravstvenih osiguranja u 22 europske zemlje.

Nova nada za oboljele od karcinoma pluća

“Taj europski standard u liječenju malignog melanoma u Hrvatskoj trenutačno nije moguće dobiti”, istaknula je onkologinja iz KBC Sestre milosrdnice Jasmina Marić Brozić. Inovativni lijekovi još nisu uvršteni na listu HZZO-a, a u Hrvatskoj nema ni privatnih bolnica koje bi mogle davati takvu terapiju. Mogu ih dobiti isključivo pacijenti koji su ušli u program donacija lijekova u sklopu tzv. milosrdnog davanja a takvih je, ističe Marić Brozić, jako malo.

Novi lijekovi omogućili su da je maligni melanom prestao biti dijagnoza s apsolutno smrtnim ishodom, jer je 20 posto pacijenata, koji su primili terapiju u posljednje tri godine, ostalo živo. Osim toga, zaliječeno je 30 do 30 posto pacijenata s metastatskim karcinomom pluća, koji su prije lijeka živjeli najviše dvije do tri godine. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje tvrd da je prijedlog za stavljanje novih lijekova za liječenje melanoma predalo nekoliko nositelja odobrenja i da je rješavanje prijedloga u tijeku.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Izvor: telegram.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close