Zdravlje

Revolucija u liječenju raka

Rani testovi potencijalnog tretmana u borbi protiv raka , u kojem su bijele krvne stanice modificirane kako bi napadale određene tipove raka, pokazali su ogroman uspjeh , objavili su znanstvenici .


Tretmanom se krv modificira tako da zaustavlja i sprječava povratak raka, odnosno uz to što se pojačava obrana tijela, ove stanice mogle bi ostati “aktivni čuvari” u tijelu. Znanstvenici opisuju ovaj tretman kao ‘živi lijek’ u tijelu koji brzo uklanja rak iz tijela.

U jednoj studiji 94 posto pacijenata koji su bolovali od akutne limfoblastične leukemije (ALL) nije imalo simptoma bolesti nakon što su ih liječili modificiranim T- stanicama (bijele krvne stanice koje se inače bore protiv virusa i bakterija). U drugoj je studiji 80 posto pacijenata s ne-Hodginovim limfomom reagiralo pozitivno na liječenje, a više od polovice ih više nije imalo simptome.

– Ovo je fascinantno i bez presedana u medicini – da imamo ovakve reakcije kod ovako uznapredovalih bolesti – rekao je Stanley Riddell iz Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson u Seattleu.

U liječenju novom imunoterapijom pacijentima uklanjaju T-stanice iz tijela i označavaju ih genetski modificiranim receptorima koji ciljaju stanice raka te ih vraćaju u tijelo kroz infuziju. Te molekule jednom kad se spoje na T-stanice, smanjuju mogućnost raka da se zaštiti od vlastitog imunološkog sustava u tijelu pacijenta, prenosi Fox .

Pročitajte više na 24sata.hr


Foto: abcnews.go.com / 24sata.hr

 


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close