Vijesti

Rekordna zatvorska kazna krijumčaru migranata koji je bježao pred policijom

Vrhovni sud RH potvrdio je kaznu od osam godina zatvora Nebojši Marinkoviću koju mu je izrekao Županijski sud u Karlovcu, te je tako ovaj Nišlija postao krijumčar migranata s rekordnom kaznom izrečenom u Republici Hrvatskoj za to kazneno djelo, javlja KAportal.


On je prošle godine u svibnju švercajući migrante probio policijsku blokadu kod Donjeg Srba, bježeći pred policijskom ophodnjom. Tada je policija otvorila vatru na njegovo vozilo i pritom ranila 12-godišnje djevojčicu i dječaka koji su bili u kombiju.

U kiši metaka Marinković je zaustavio vozilo 150 metara dalje i pobjegao u šumu, ostavivši u kombiju 30 ljudi, među kojima je bilo ozlijeđenih. Uhićen je nakon dva dana, te se od tada nalazi u zatvoru. Prije prvostupanjske presude sutkinja Županijskog suda u Karlovcu Elma Kaleb Mamić provela je i rekonstrukciju na mjestu događaja. Vrhovni sud smatra da je utvrdila sve relevantne činjenice te donijela odgovarajuću presudu.

“Ta kazna će i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je optuženik prouzrokovao žrtvama”, naveli su u obrazloženju presude.

Vrhovni sud Republike Hrvatske, kao drugostupanjski sud, u cijelosti prihvaća argumentaciju prvostupanjskog suda da se inkriminirano postupanje optuženika može okarakterizirati nečovječnim i ponižavajućim, s obzirom na činjenicu da je u skučenom prostoru bio smješten veliki broj osoba, njih trideset, uključujući žene i malodobnu djecu, zguranih u zagušljivom prostoru bez dotoka svježeg zraka, bez sjedala, prozora i ventilacije, pri čemu je optuženik upravljao vozilom velikom brzinom bježeći pred policijom, uslijed čega je, prema iskazu svjedoka Z. H., nekoliko puta skrenuo s kolnika i uslijed čega je bio oštećen i pneumatik na vozilu, a što je dovelo i do tjelesnog ozljeđivanja prevoženih osoba”, kaže se u presudi.

Donosi KAportal.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close