Zdravlje

Redoslijed rođenja određuje osobnost djeteta

RAZLIKUJU li se i kako osobnosti djece u obitelji prema redoslijedu rođenja? Često imamo takav dojam.


Prema brojnim znanstvenicima, redoslijed rođenja ima važnu ulogu u razvoju osobnosti jer roditelji svjesno ili nesvjesno tretiraju svako dijete drugačije, što znači da djeca preuzimaju različite uloge u obitelji te zbog toga razvijaju različite osobnosti koje se mogu svesti na četiri tipa.

1. Najstarije dijete – ambicija i perfekcionizam

Nije iznenađenje da su prva djeca obično vrlo odgovorna, dobroga ponašanja i vrlo uspješna, a često prelaze i granicu perfekcionizma. Oni su zapravo miniverzije svojih roditelja jer su dobili od njih mnogo pažnje kao prvorođenci.

2. Srednje dijete – pomirenje i pravednost

Srednjoj je djeci pravda vrlo važna. Njima sve treba biti fer. Puni su razumijevanja i kooperativni jer su stjecajem okolnosti završili s najmanje roditeljske pažnje. Imaju dobro razvijene socijalne vještine i sposobnost pregovaranja što im pomaže u budućnosti.

3. Najmlađe dijete – samostalnost i zabava

Najmlađima uvijek sve prolazi zato što im roditelji više ne posvećuju toliko pažnje kao starijoj djeci. I sami su sazreli, imaju iskustva pa se više ne brinu oko svake sitnice. Najmlađa su djeca obično šarmantna, simpatična i samostalna. Mnoga od njih završe kao glumci, glazbenici ili se bave nekom drugom umjetnošću ili javnošću te više od svih cijene svoju slobodu.

4. Jedinac – zrelost i snalažljivost

Nemaju sva djeca braću i sestre. Jedinci imaju sklonost biti zreliji i pričljiviji od ostale djece svoje dobi. Snalažljivi su, samopouzdani i mnogo im je ugodnije provoditi vrijeme samima nego ostaloj djeci.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: index.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close