Kolumne

Recenzija knjige : “Moja kišna djevojčica”

„Bez Princeze naš bi život bio tako svakodnevan. Možda bih putovala po svijetu, možda čak izgradila karijeru. Ne bih svaki dan gledala u nebo da vidim je li vedro, hoće li se moći gledati zvijezde ili će Princeza ići uplakana u krevet zato što je oblačno. Ne bih napamet znala koji sir ima “jaki” miris, a koji može proći njeno budno oko i nosić. I dalje bih spokojno sjedila za stolom i miješala šećer u svojoj kavi, a ne ustajala i krišom to radila u zadnjem kutu svoje kuhinje jer ne bih imala nikoga pokraj sebe kome bi se tada vrtjelo u glavi. I najvažnije, ne bih bila mama svojoj čudnovatoj Princezi.“

Ulomak je to iz knjige „Moja kišna djevojčica“, istinite priče koju je napisala majka, žena koja je saznavši kako neće moći biti biološka majka, u dogovoru sa suprugom, donijela odluku života – posvojiti malenu djevojčicu. U trenutku posvojenja, ono što nisu znali jest činjenica da djevojčica boluje od  Aspergerovim sindroma,  poremećaja iz spektra autizma koji karakterizira normalna inteligencija i potpuni nedostatak vještina neverbalne komunikacije, fizička nespretnost i izostanak empatije. Javlja se kod dvoje do troje djece na njih 10.000. Uzrok ove bolesti je nepoznat.

Davina je pseudonim autorice ove istinite priče. Nakon završenog fakulteta udala se za Nijemca i danas s obitelji živi u jednom njemačkom gradiću, inače je porijeklom iz Bosne, kao i njezina usvojena djevojčica. Davina je priče o Princezi, kako ona naziva svoju kćer, počela objavljivati na forumu „Roda“ u nadi kako će ljude potaknuti na posvajanje djece sa posebnim potrebama. Postovi su ubrzo toliko postali čitani da je objavljivanje knjige bio sljedeći neizbježan korak.

„Moja kišna djevojčica“ je predivna priča o strpljenju, snazi volje i prije svega priča o neizmjernoj i bezuvjetnoj majčinskoj ljubavi. Činjenica da se radi o usvojenoj djevojčici koja je ujedno i dijete s posebnim potrebama čini sve dirljivijim, svih 160 stranica pokazati će vam kako unatoč svim tegobama ovakve obitelji mogu biti sretne i funkcionirati kao i sve ostale. Ova knjiga, prožeta iskrenošću i dubokim emocijama potpuno će vas razoružati, oduševiti možda i rasplakati.

Tekst: Iva Biondić


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close