Tamarina filmska recenzijaKolumne

Recenzija filma ZVIZDAN: Hrvatsko srpska ljubav

Zvizdan je film o hrvatsko srpskoj ljubavi 1991., 2001. i 2011. Tema koje se uvijek nekako dotaknemo prikazana je u tri različita razdoblja. Do kad?


Zvizdan je novo djelo Dalibora Matanića koji je dobio oko 30-ak međunarodnih nagrada i sudjelovao je na duplo toliko festivala. Iako se film temelji na nacionalizmu, naglasak nije bio na izricanju mržnje jedne ili druge strane. Fokus je bio na tome kako ljubav ne pozna granice. Pogotovo ne one banalne kao što je nacionalna pripadnost.

Zvizdan je podijeljen na 3 dijela. Radnja prvog dijela smještena je u 1991. godinu. Ivan i Jelena razmišljaju o odlasku u Zagreb kako bi pronašli bolji život i pobjegli od malene sredine u kojoj perspektiva ne postoji. Jelenin brat protivi se toj vezi jer je Ivan druge nacionalnosti kako je to zapravo izgledalo u predratno vrijeme najvećih tenzija.

Drugi dio prati zbivanja 2001. Nataša se s majkom vraća u ratom uništenu kuću koju su odmah morale početi obnavljati. Majka je pronašla seoskog majstora Antu koji je Hrvat. Nataši je to užasno smetalo što je iskazivala svojim ponašanjem. Pri završetku radova dogodio se neočekivan izljev strasti.

zvizdan

Treći dio radnje događa se 2011. godine. Marija je samohrana majka jer Lukinim roditeljima smeta što je ona Srpkinja. Luka se vratio u selo i pokucao na njena vrata u nadi da će mu dati priliku da se iskupi za greške. Nakon svađe o tome tko je naš, a tko njihov ipak je odlučila da je to apsolutno nebitno.

U sve tri faze filma možete vidjeti stvarne situacije koje su pratile ljude u tih 20 godina. Nije naglašena niti jedna strana niti se podjela nastala s ciljem isticanja mržnje. Zvizdan je film o realnosti koja nas je sve pratila i s kojom su se ljudi susretali. U jednu ruku dobro je vidjeti timelapse u kojem se može vidjeti kako ljubav i mladi ipak imaju utjecaja na prelaženje preko granica različitosti, nepotrebne nacionalne različitosti. Ali u drugu, je li nužno da, ne još uvijek, nego općenito, moramo naglašavati da razlika postoji?

Zvizdan je vrlo emotivan i realan film. Natjerao me na razmišljanje o tome koliko bi odmaka od 10 godina trebalo raditi da bi zaboravili da nam je netko nekad nametnuo mržnju. No, koliko god film bio dobar i koliko god je nagrađivan, ipak postoji masa hrvatskih filmova koji su bolji.

Foto: MovieLand, http://zvizdan.com/hr/


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close