Kolumne

Recenzija filma ZOOTOPIA: Odličan krimić za djecu

Zootopia je Oscarom nagrađeni animirani film s motivacijskom porukom prilagođenoj djeci. Prikladno, zar ne?


Zootopia je dobar crtić, ali nije jedan od onih prilagođen svakom uzrastu. Iako je nagrađen Oscarom, ne može ga se usporediti s Up-om kojeg su djeca, roditelji, bake, djedovi i možda starije generacije pogledali više od jednom. Ili s Inside out koji je imao jedan od najoriginalnijih scenarija u posljednjih mnogo godina.

Zootopia je grad koji zečici iz predgrađa predstavlja ideal. Obiteljski posao uzgoja mrkve nimalo ju ne zanima te želi postati policajka. Međutim, problem je bio u tome što nikad niti jedan zec nije postao policajac. Takav posao su uvijek dobivale velike životinje (bivoli, lavovi…). Odlučivši slomiti stereotipe, zečica upisuje policijsku akademiju i postiže nemoguće – postaje prvi zec policajac. Ispravak, zečica policajka. Naišla je na nerazumijevanje nadređenog koji ju je poslao da ispisuje kazne za parkiranje dok su svi ostali radili na velikim slučajevima od kojih je ključni bio istraga nestalih životinja iz grada.

Nakon kratke svađe, zečica dobiva prvi zadatak – pronaći lasicu. Prilikom odrađivanja posla, shvatila je da je Zootopia daleko od ideala i da život nije lijep, divan i krasan.

Uz prijatelja lisca, riješila je slučaj prije nego svi ostali skupa i postala bitan faktor grada.

zootopia

U filmu su vrlo zanimljivo dodjeljene uloge. Svaka životinja dobila je ulogu koja inače u stvarnom životu karakterizira određenu vrstu. Čak su i određene vrste stavljene na prave pozicije. Lisac je mudar, ali slatki zeko je ipak bio u pravu. Na šalterima rade ljenivci (odlična usporedba!). To je ujedno bio i najsmiješniji dio filma. Zbog te scene pogledala bih film ponovo neovisno o tome je li dobar ili loš. Bivol je načelnik policije. Medvjedi su zaštitari. Ni u kom slučaju ne valja biti ovca.

Zootopia je definitivno crtić za pogledati. Kvalitetan je i zanimljiv, šaren te poučan. Odličan krimić prilagođen djeci koji prikazuje kako zlo gubi, mali zeko se može izboriti za svoje ja i ostvariti snove, preći sve prepreke iako su svi govorili da je nemoguće… Bla, bla, bla… I sve ostale dobokoumne fraze koje treba naučiti djecu.

Foto: www.pinterest.comYouTube.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close