Tamarina filmska recenzijaKolumne

Recenzija filma TRAIN TO BUSAN: Kakvi ste kad ste iskreni samo sebi?

Train to Busan – Dok svi glasno viču da je ovo najbolji film o zombijima ikad, ono što se ne čuje jest da je ovo film o ljudskoj prirodi. 


Train to Busan jedan je od najpopularnijih filmova o zombijima ovih dana. Također, jedan od najuspješnijih i najunosnijih južnokorejskih uradaka. Tipičan film o zombijima u kojima su zombiji samo oruđe za prikaz ljudskog karaktera, zapravo je suvremena priča o našem ponašanju. Kreativno.

Seok je vrlo zaposlen razveden otac koji pokušava balansirati posao i privatni život. Nezadovoljna očevih zalaganjem, njegova kćer htjela je otići kod majke. Nije ju mogao pustiti da ide sama vlakom pa je odlučio ići s njom. Rastegnut između brige za kćer i telefonskih poziva dogodilo se nešto još gore. Pojavili su se zombiji. U kritičnim situacijama naše pravo lice izađe na površinu. Stoga, kroz film će te vidjeti različite karaktere te njihove dobre i loše strane.

Kako bi se jedni spasili, drugi su morali biti žrtvovani. Tko je preživio? Je li itko?

train to busan

Dok zombiji trče okolo, svatko se pokušava spasiti i vi pratite radnju, pokušajte primijetiti pouku filma. Zombiji su isprana priča, a vi koji ih još uvijek volite, kako ste? Južna Koreja nije Holywood tako da iza zavjese postoji puno više.

Priča se vrti oko likova pojedinačno. Glavna uloga je prezaposleni otac koji ne može ravnomjerno rasporediti vrijeme između posla i kćeri. Pokušava li on spasiti ostale zbog grižnje savjesti? Zatim, trudna žena i njezin muž. Paze li svi na nju jer se ona sama ne može paziti? Zašto njezin muž pomaže svima, a ne samo njoj? U ovakvim situacijama pojavljuju se i klanovi. Tko je dominantan? Kako se najjači izbore? Dobrotom ili prijetnjama? Kako je onaj škrtac naveo  nekolicinu ljudi da ga slušaju iako su svi svjesni da će ih on prvi izdati?

Ovo su samo neka od pitanja koja prate likove. Svaki od njihovih karaktera možete poistovjetiti s mnoštvom situacija iz vlastitog života. U ovom filmu, zombiji su alat korišten za prikaz veće slike. Zato ovo nije holivudski tip filma.

Foto: SoompiCinapse.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close