Tamarina filmska recenzijaKolumne

Recenzija filma THE MARTIAN: Spašavanje Matta Damona, treći dio.

The Martian je film u kojem spašavaju Matta Damona po tko zna koji put. Zvuči li vam to poznato? Mišljenja su podijeljena. Dok se jedni oslanjaju na koncept priče, drugi navode tehničke greške.


The Martian prikazuje Matta Damona ostavljenog na Marsu. Spašavali su ga u Saving private Ryan, Interstellaru i sad u The Martian. Stvarno, Intertellar pa The Martian? Dakle, NASA je organizirala ekspediciju na Marsu. Usred oluje, došlo je do nezgode u kojoj je Damon ostao na Marsu, a ostatak tima uputio se kući. Nakon što je javio Zemlji da je ipak živ, počinje planiranje spašavanja. Naravno, postoji masa tehničkih, mentalnih propusta i zakona fizike koji se ne mogu primjeniti.

Ono što je meni najnevjerojatnije bilo je to što mentalno stanje osobe koja je ostala sama na drugoj planeti normalno i bez promjene. On je odlučio da želi preživjeti i pronašao je način kako da kontaktira Zemlju. Bio je svjestan činjenice da ga dolaze spasiti. No psiha čovjeka se promijeni u takvim uvjetima. Ni u jednom trenutku u filmu nije prikazano koliko se on bori sam sa sobom, ni u jednom momentu nije izgubio nadu, nije imao nikakav zdravstveni problem niti si je postavljao egzistencionalna pitanja. Smatram da je takvo nešto normalno kad bi se osoba našla u uvjetima u kakvima je on bio. Film se vrti oko spašavanja jedne osobe, a ta osoba nije realno prikazana.

the martian

Uzevši u obzir ostale likove, prvo što je bilo čudno jest način donošenja odluka. Možda je filmska ekipa odlučila skratiti dogovore i iznijeti samo uvod u dogovore i rezultat. To je na kraju izgledalo kao da su odluke donosili nekompetentni ljudi.

Postoji još nekolicina scena zbog kojih će te imati zbunjeni poker face, no to će te saznati kada budete gledali film.

S druge strane, čemu previsoki kriteriji? Ovo je samo film, nisu ga radili znanstvenici iz NASA-e. Propusti su normalni, čak ne toliko zbog neznanja filmmakera koliko zbog pojednostavljanja radnje kako bi film bio jednostavniji za shvatiti široj publici.

The Martian ima i pozitivne strane. Priča je zanimljiva, ne mogu reći da je loša. Prikazuje se trud i volja da se spasi jedan život. Čak je u sve to ubačen i smisao za humor kako bi se smanjile njihove međusobne tenzije s ciljem tješenja i pružanja nade. Krajolik je odličan, izgleda vjerodostojno.

Preporučujem film za ono popodne ili večer kad se želite opustiti.

Foto: www.dailygalaxy.com, www.nasa.govČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close