Tamarina filmska recenzijaKolumne

Recenzija filma RAW: Kakvog je okusa ljudsko meso?

Raw je film o hedonizmu koji se manifestira kao kanibalizam. Vegeterijanka je okusila meso, ljudsko meso. Koji je psihički poremećaj izašao na površinu?


Raw je horor film o kanibalizmu kao potrebi, ne izboru.

Justine je upisala faks. Odlučila je studirati veterinu kao i njezina starija sestra. Došavši na fakultet, morala je proći inicijacijski proces koji stariji studenti provode nad novima svake godine. Proces uključuje konzumaciju sirovog mesa, kupanje u krvi i još kojekakve odvratne stvari koje je njihov faks tolerirao.

Iako odgajana kao vegeterijanka, po uzoru na ostatak obitelji, bila je prisiljena probati meso kako bi ju kolege prihvatili. Tijekom cijelog procesa, pratila ju je sestra koja joj je bila najveći motivator, ali i teret jer od nje je očekivala savjete i podršku. Što je zapravo i dobila. Međutim, ne onako kako je očekivala. Shvatila je da joj je sestra poremećena i to je bila iskra koja je zapalila vatru.

U Justini se probudila želja za konzumacijom mesa. Sve je počelo sa životinjskim mesom, no ubrzo je eskaliralo. Odgrizla je sestri prst, grizla je dečka tijekom seksa… Njezina sestra je čak uzrokovala prometnu nesreću koja je usmrtila ljude kako bi ih mogla jesti.

Na kraju se ispostavilo da postoji razlog zašto se cijela obitelj sakriva iza vegeterijanstva.

raw

Sjetite se Hanibala Lectera i njegove impresivne kanibalističke priče. Najveća razlika između Hanibala i Raw je prikaz čina. Raw se temelji na grafičkom prikazu konzumacije mesa što uključuje puno fizičkih ozljeda i krvi. U nekoliko kinodvorana diljem Europe ljudi su bježali iz kina, povraćali i padali u nesvjest. Ono što je nedostajalo u filmu i što ga je napravilo nedostojnim gledanja jest psihološki aspekt. Nikog ne zanima proces ishrane. Većina se ipak želi fokusirati na oblik uma osobe koja je kanibal.

U ovom slučaju, kanibalizam je potreba, ne izbor. Stoga, izostavljanje dijela u kojem bi se opisao psihički poremećaj koji uzrokuje takav fizički čin, sveo je film na samo još jedan krvavi horor.

Zaobiđite.

Foto: Casey BartschGQ


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close