Tamarina filmska recenzija

Recenzija filma Once: Ljubav na prvi usisavač

Niskobudžetno remekdjelo. “Once” je jedan od onih filmova koji vas iznenade. Ovaj antiblockbuster zasjenio je Hollywoodske filmove o glazbi.


How often do you find the right person? Once.” Ali ne, nije riječ o ljubavnom filmu.

Hollywood je sklon pretjerivanju. Trči se iz krajnosti u krajnost neovisno o žanru. Onda su došli Britanci i odlučili napraviti jeftin film, snimljen u 17 dana, fokusiran na realan život s kojim se ljudi zapravo mogu poistovjetiti. Gle čuda, publici se svidjelo!

Glen Hansard glumio je ulogu glazbenika u usponu. Svirajući na ulici, upoznao je djevojku koju je glumila Marketa Irglova. Kako je krenulo njihovo druženje? Marketa je Glenu dovukla usisavač da ga popravi. Usisavač! In your face, Hollywood. 

once

Postoje filmovi koje je nemoguće pogledati koliko su dosadni. “Once” je dosadnjikav. Niskobudžetan je, prilično jednoličan, ali ima “ono nešto”. Ne znam je li “ono nešto” glazba ili glumci ili radnja ili činjenica da se Hollywood može posramiti nepotrebnim privlačenjem pažnje razbacivanjem ili nešto deseto.

Glen ima jedan od najboljih vokala ikad! Neću izdvajati highlight jer bih vam pokvarila ugođaj gledanja. Taj sam dio filma stavila na repeat nekoliko puta. Glazba koju je napisao za film, nevjerojatna je. Toliko da je “Once” dobio Oscara za soundtrack. Glen je, u kombinaciji s Marketom, uspio napisati zavidno dobru glazbu koja je istaknula film ne samo unutar svog žanra i ne samo 2006. kada je film snimljen nego je tim filmom općenito napravljen značajan odmak. Nisam sigurna je li poslije 2006. izdan barem približno dobar film glazbene tematike.

Film se zove “Once”, ali potrebno ga je pogledati nekoliko puta.

Foto: hdbitz.org

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close