Kolumne

Recenzija filma MUNE – GUARDIAN OF THE MOON: Za male i velike

Mune je čuvar mjeseca koji je izgubio mjesec. Ovaj put riječ je o francuskoj kinematografiji. Kolika je razlika između Holywooda i europskih animiranih filmova?


Mune živi u svijetu gdje postoje čuvari mjeseca i sunca. Kako bi se održala harmonija u svijetu u kojem žive, mjesec i sunce morali su kružati svijetom i održavati ravnotežu. Nakon što jedan čuvar završi životni vijek, drugi ga mijenja. Iako se nagađalo tko će biti nasljednik, dogodilo se neočekivano. Maleni Mune, koji nije htio niti očekivao titulu, dobio je odgovornost čuvanja mjeseca. Naravno da je sve pošlo po zlu i mjesec je nestao. Ukrao ga je zlikovac koji živi u podzemlju i želi unijeti kaos u svijet.

Uz pomoć čuvara sunca, prijatelja i poznanika, Mune se baca u misiju spašavanja mjeseca. Prilikom koje je ukradeno i sunce. Kao i u svakom drugom crtiću, na kraju sve bude lijepo divno krasno…

mune

Lijepo je vidjeti ovakvo osvježenje u svijetu animiranog filma. Pored Disneya i Pixara, francuska scena iznenađuje. Iako radnja ne donosi nikakve revolucije, odlično je to da konkurencija jača. Možda Disney i Pixar budu potaknuti stvoriti inovativnu radnju. Ili možda netko treći. S obzirom na činjenicu da Mune nije rađen na temelju knjige ili nečeg drugog prethodno napisanog, scenaristi su napravili odličan posao.

Šteta je što su oni manji podcjenjeni zbog jačih. Mune je francuski animirani film čija popularnost nije dosegla razinu koju dosegnu uradci većih produkcijskih kuća.

Film je ugodan za gledati: kud zbog odlične pozadine, tud zbog dobro složene popratne glazbe.

Djeci će se svidjeti, a vi “odrasli”, nemojte lagati. Svi još uvijek gledamo crtiće. Ovo je dobar izbor.

Foto: Guerilla RenderCoral Gables Art Cinema.


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close