Tamarina filmska recenzijaKolumne

Recenzija filma LA LA LAND: Prosjek sa šljokicama

La la land mjuzikl je nominiran za 14 Oscara. Kako prosječni glumci u prosječnom mjuziklu s prosječnim vokalnih sposobnostima mogu dobiti 14 nominacija?


La la land najavljivan je kao jedan od najboljih mjuzikala ikad napravljenih. Pored svih dobrih i loših strana, zapravo je riječ o savršenoj sredini. Ne razumijem na temelju čega su sastavljene nominacije.

Ema Stone je Mia. Glumica u usponu. Točnije, osoba koja traži način da postane glumica u usponu. Ryan Gosling je Sebastian. Zaljubljenik u jazz koji pokušava otvoriti club u koji nitko neće dolaziti jer iskonski jazz umire. Nakon što su se nekoliko puta slučajno sreli u gradu, odluče početi viđati se. Ona je konobarica koja bezuspješno trči po audicijama. On je odličan pijanist koji svira Jingle bells u restoranu gdje ga nitko ne primjećuje. Oboje isfrustrirani nemogućnošću ostvarivanja snova, dijele istu ljubav prema različitim stvarima. Njemu krene, ona odustane od njega jer joj smeta što se on bavi nečim što je tvrdio da ne voli. Iako je sasvim zadovoljan. Njoj se isto osmjehne sreća. Nekoliko godina kasnije, ona s mužem ulazi u jazz club na piće i shvati da je club Sebastianov. Pogledaju se, dogodi se flashback i povratak u stvarnost. Oscar za najbolji orginalni scenarij?

la la land

Ema i Ryan su prosječni glumci. Svi filmovi u kojima su glumili, također su takvi. Vokalne sposobnosti nisu dorasle mjuziklu. Iako je Emi bolje sjela ova uloga nego Ryanu, definitivno nije bila dovoljno dobra za Oscara. Ako je cilj filma bio prikazati život dvoje prosječnih ljudi kako rade stvari prosječno, onda se tako trebalo odnositi prema La la landu prilikom sastavljanja liste nominacija. Ne samo da su proječni pjevači, već i plesači. Priča, boli glava. Gotovo nikakav trud uložen. Kao da loš poklon umotate u odličnu ambalažu da izgleda moćnije.

Moram istaknuti i pozitivne stvari. Fotografija i kamera su impresivne. Nevjerojatni kutevi snimanja i ideje koje se rijetko koriste ipak su osvježili film. To je zapravo dio cijelog La la landa koji odvraća pozornost od loše radnje. Vjerojatno nitko radnju nebi doživio ovoliko lošu da ju netko drugi ne istakne. Unutar tog aspekta, zaslužio je nominacije. Jazz je bio izvoran. Glazba, iako uništena vokalom, bila je dobra.

Ne znam kakvu igru igra Holywood, ali ovo nije vrijedno koliko se procjenjuje. Ako La la land moram okarakterizirati kao dobar ili loš, rekla bih da je dobar. S naglaskom na činjenici da je 14 nominacija apsolutno neopravdano.

7/10


Foto: slashfilm.comThe Hollywood ReporterČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close