Kolumne

Recenzija filma “If I stay”: Navijte budilicu da zvoni svakih 15 minuta

If I stay” prepričava tipičnu srcedrapajuću srednjoškolsku priču:

Slatka teenagerica koja svira čelo, drukčija od ostalih i ima odličan pogled na svijet. Primijeti ju dečko iz škole koji je dio rock banda. Popularan je, igra se hard to get, cure ga žele, dečki žele biti on… Ali on želi samo nju, jer je drukčija i ne doživljava ga kao i ostali. Naravno, on je tako super, lijep, divan i krasan ispod tog svog rockerskog stila.

Njeni roditelji, eh da, to su najbolje i najzabavnije osobe na svijetu. Roditelji kakve bi svako dijete htjelo – tata rocker, mama hippy. Stalno se zezaju, ali su obzirni i razumni. Opet sve lijepo, divno, krasno.

Onda kreće upis na fakultet, koji je, a gdje drugdje nego na drugoj strani svemira. Njegov bend postaje sve popularniji. Gaža ova, gaža ona, party ovdje, party ondje… Gle čuda, odnos im više nije idealan. Ali vole se, ne žele prekinuti. Kemija u filmu, između njih dvoje, ne postoji.

I onda dio gdje sve lijepo, divno i krasno postane ružno, loše i tužno. Nakon nekoliko desetaka minuta jedva dočekate da film završi. Pričate s ekranom i postavljate pitanje glavnoj glumici kad namjerava donijeti najbitniju odluku u životu. Ona vas ignorira, vi se jedva suzdržavate da ne ubrzate film. Pitate njezine prijatelje znaju li kad će odlučiti. Ne znaju ni oni. Mislim da djed zna, ali on čeka da ona to sama kaže.

Uglavnom, cilj filma je bio rasplakati gledatelje tužnom pričom koja se odvila oko sretne djevojčice. Međutim, potezi su bili predvidivi, scene očekivane pune dubokoumnih razgovora koji su jednostavno bili neizbježni.

Tu bih čak mogla izdvojiti jedan vrlo pametan majčinski savjet:

Mia: „What am I gonna do? I am being completely torn in half.“

Kat: „You’re going to go to Julliard and play the hell out of your cello. Or, you’re not. You’re gonna stay with Adam and have lots of amazing adventures. Or you’re not. Or maybe tomorrow, the Earth’s gonna smash into a meteor, or it’s not. Life is this big fat gigantic stinking mess. But that’s the beauty of it too. Whatever you do, I support you. Either way, you win. And also either way there’s something that you lose. What can I say, baby? True love’s a bitch.“

Ako imate između 12 i 16 godina, super. Pogledajte film i oduševite se. Ako ste mlađi, vratite se crtićima. Vi stariji od 16 pogledajte nešto zbog čega vam neće biti žao potrošiti vrijeme.


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close