Tamarina filmska recenzijaKolumne

Recenzija filma DUNKIRK: Jedna od mnogih tragedija rata

Dunkirk nije tipičan ratni film. Naglašavaju se postupci, a ne ljudi. Pogledajte kako je Christopher Nolan prikazao spašavanje britanskih vojnika sredinom 1940-e.


Dunkirk je film čija je radnja smještena u Drugom svjetskom ratu. Genijalnost Christophera Nolana opisala je realnu bitku koja se dogodila kod Dunkirka. Paralelno se prikazuju priče više likova tako da je naglasak stavljen na događaj, ne ljude.

Bježući pred njemačkim vojnicima, britanci su se našli opkoljeni na plaži Dunkirka zajedno s francuzima. Čekajući pomoć iz Velike Britanije bili su napadnuti iz zraka. Također, svi brodovi koji su dolazili po vojnike, bili su potopljeni. Priča prati vojnike na obali, zrakoplovce i brodsku posadu.

Vojnici na obali nisu imali izbora nego čekati da netko dođe po njih. Brodovi su bivali potopljeni prije dolaska ili nakon odlaska s obale. Također, u evakuaciju su se uključili i civili koji su posjedovali brodove. Manji brodovi su imali veće šanse stići do Francuske i nazad jer su zrakoplovci većinom potapali one veće.

Ukoliko znate povijest, onda vam je jasno što se na kraju dogodilo. Ako ne znate, pogledajte film.

dunkirkDunkirk je sniman pod Nolanovim vodstvom. Redatelj koji iza sebe ima Prestige, Inception, Interstellar, Batmana, Memento i ostalo, briljirao je još jednom. Film je nevjerojatno napet od početka do kraja što je dočarano s više faktora: kamera, glumci, izmjene scena, žrtvovanje…

U glumačku postavu uključeni su Tom Hardy kao pilot. Zatim Mark Rylance, Tom Glynn-Carney i Barry Keoghan kao mornari koji su s malim brodom išli evakuirati vojnike. Među vojnicima, našli su se Damien Bonnard,  James Bloor, Jack Lowden, Mikey Collins, ali i Harry Styles među mnogim drugima. Cilian Murphy jedan je od palih pilota.

Kemija glumca kao da je bila jača jer su svi bili motivirani činjenicom da stvaraju velik i tužan prikaz rata.

Dunkirk je kvalitetno djelo. Pogledajte.

Foto: Letterboxd, Rotten tomatos

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close