Tamarina filmska recenzijaKolumne

Recenzija filma CAPTAIN PHILLIPS: Nominacija za Oskara na temelju prve uloge ikad!

Captain Phillips film je temeljen na stvarnom događaju. Riječ je o piratstvu u vodama oko roga Afrike. Tko ima veće šanse za pobjedu – hrabri kapetan ili naoružani pirati?


Captain Phillips film je u kojem je Tom Hanks još jednom pokazao briljantno glumačko umjeće. Film nebi bio upola dobar da je kapetana Phillipsa glumio bilo tko drugi. Captain Phillips imao je zadatak – prevesti ogroman brod pun tereta oko Afričkog roga. Bio je upoznat s činjenicom da na tom teritoriju postoje piratske skupine koje otimaju i pljačkaju brodove. Nažalost, našao se u takvoj situaciji. Trojica Somalijaca ušli su na brod i nakon neuspjelih dogovora oko plijena, oteli su kapetana. Radnja filma vrlo je jednostavna, lako ju je pratiti te je ispunjena pomalo napetim situacijama tek toliko da se ne protegne monotonija zbog radnje na jednom mjestu.

Zanimljiva činjenica jest da je piratima ovo bila prva uloga u filmu. Dakle, nikad prije nisu glumili. Organiziran je bio open call audition u Minneapolisu na koji se prijavilo 700 ljudi. Inače, Minneapolis je mjesto u SAD-u u kojem živi najviše Somalijaca. Glavni među piratima, Muse, kojeg glumi Barkhad Abdi, čak je dobio nominaciju za Oskara. Kakav odličan početak karijere!

captain phillips

Captain Phillips na momente vas baci u razmišljanje. Dijalozi koji se vode, sastavljeni su tako da se iz njih može naučiti nešto iz prve ruke. Meni se urezao dio u kojem Phillips razgovara s glavnim piratom.

Captain Phillips: There’s gotta be something other than being a fisherman and kidnapping people.

Muse: Maybe in America, Irish. Maybe in America.

Treba li pogledati film? Apsolutno da. Iz više razloga: gluma u filmu je jako dobra, knjigu na temelju koje je snimljen film napisao je sam kapetan broda, vidjet će te nemogućnost izbora mladih u Somaliji ili da shvatite da se ne slažete samnom. =)

Foto: angrysampoetry.wordpress.com, stuffpoint.com.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close