Kolumne

Recenzija filma MOANA: Princeza i kokoš spašavaju svijet

Moana je još jedno Disneyevo djelo. Realno, niti jedan crtić s potpisom Walta Disneyja nije loš. No, kolika je vrijednost modernih bajki?


Moana je kćer poglavice plamena drevne Polinezije. Otok na kojem žive je idealno mjesto gdje je sigurnost najbitnija. Funkcionalnost je na viskokoj razini, svatko ima svoj zadatak i svi svoju sreću moraju pronaći u nečemu na otoku. Moani je ocean dao priliku da otkrije veliku legendu. S obzirom na to da je bila malena kad se to dogodilo, kao odrasloj, sve joj je ostalo u sjećanju kao san. Međutim, njezina baka pomogla joj je da se prisjeti svega te joj je upotpunila “san” dokazima koji su se skrivali od nje. Otok je umirao i morala je saznati zašto.

Otkrivši činjenicu da je njezin narod nekad bio nomadski i potaknuta situacijom na otoku, uputila se na ocean kako bi pronašla Mauia, kradljivca srca, te vratila srce božici koja je stvoriteljica života. Prilikom avanture, doživljava anegdote i opasnosti, no uspjeva u naumu.

moana

Moana je dobar crtić jer se u Disneyevoj slikovnici ne nalazi ništa loše. Kreatori ovog crtića, također su kreirali i Aladina tako da će te kroz cijeli film pronalaziti elemente Aladina. Ako niste svjesni ove činjenice, nećete ništa primijetiti. Postoje i tragovi drugih crtića, no to je specifično za svaki film iz Waltove kuće.

Zašto kokoš? Iako karakterno specifična i ujedno prazna, cijelo vrijeme će te misliti da je ključna za radnju filma. Je li? Saznat će te kad pogledate film.

Nisu velike pouke izvučene iz radnje, nema prevrta kao što ima u Zootopiji niti je Moana nešto nikad viđeno. Uživat će te u još jednom filmskom dostignuću kao i svima ostalima od sad.

Moana je tipična Disneyeva princeza, dobra duša koja se bori protiv zla i pobjeđuje. Maui je također dobio spefičnu ulogu pomagača no nikakve afekcije nećete osjećati prema njemu. Kokoš upotpunjava radnju s premalo komedije. Cijelom filmu nedostaje drame i zapleta radnje.

Najbitnije za kraj: Moanin ljubimac je mala svinja, koja je ostala mala i kad je ona odrasla. Logika.

Foto: HD WallpapersPinterest


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close