Tech

Razvijeni drveni mikročipovi

Ovi drveni mikročipovi rade kao standardni, no budući da u njihovoj proizvodnji nije korišten metal i plastika značajno manje smanjuju okoliš. Osim toga, korištenjem nanoceluloze smanjuje se potreba za poluvodičkim materijalima za faktor 5000 i to bez gubitka performansi.


Mikročipovi su odavno “pobjegli” iz svijeta računala u mobilne telefone, televizore, hladnjake, mikrovalne pećnice, automobile i još mnogo uređaja koje svakodnevno koristimo. No, jednom kada ovi uređaji dođu do kraja svog životnog vijeka uglavnom završe na otpadu, a sa njima i velika količina elektroničkog otpada. Kada bi u svim uređajima mikročipovi bili napravljeni od razgradivog materijala kao što je drvo, negativni utjecaj na okoliš značajno bi se smanjio.

Nanoceluloza je proziran materijal dobiven iz drveta te se pojavio kao atraktivna alternativa plastici u proizvodnji fleksibilne elektronike. Prema rezultatima istraživanja, ovaj materijal može se koristiti kao potporni sloj radiofrekvencijskim krugovima, uz mogućnost jednostavne i brze razgradnje uz pomoć običnih gljiva.

U ovom se trenutku većina poluvodičkih materijala koristi za proizvodnju nosivih slojeva elektronike, dok aktivni sastojci čine samo vrlo maleni dio. Nastali otpad može dovesti do opasnog onečišćenja, a osim toga vrlo je skup za proizvodnju. Nanoceluloza se do sada pokazala kao dobar potporni materijal za fotonaponske ćelije i druge elektroničke naprave, no ovo je prvi puta da je materijal korišten u radiofrekvencijskim krugovima.

Unatoč obećavajućem otkriću, znanstvenici napominju kako će bez povećanog pritiska potrošača ili velikog rasta cijena poluvodičkih materijala kao što je galij, ovo otkriće ostati zabilježeno kao slovo na papiru.


Tekst: znanost.geek.hr
Foto: c402277.ssl.cf1.rackcdn.com


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close