Tech

Razvijaju se holografski zasloni koji omogućuju majkama da vide svoje dijete prije nego što je rođeno

Razvijaju se holografski zasloni koji omogućuju majkama da vide svoje dijete prije nego što je rođeno, a kirurzima pružaju mogućnost manipulacije holografskim prikazom unutarnjih organa pacijenata.


Tehnološki gigant Philips, u suradnji s izraelskom tvrtkom RealView, razvio je hologramski sustav, a nedavno su provedena prva istraživanja hologramskog sustava kod operacije srca. U istraživanje je bilo uključeno osam pacijenta u suradnji s Dječjim medicinskim centrom Schneider iz Izraela. RealView sustav koristio se za prikaz interaktivnih, real-time 3D hologramskih slika, dobivenih putem Philipsovih sustava za intervencijsku radiologiju i ultrazvuk srca.

Osim prikaza pacijentovog srca na 2D zaslonu, liječnici su mogli vidjeti detaljne projekcije 3D hologramskih slika srca koje „levitiraju u prostoru” tijekom minimalno-invazivnog kirurškog zahvata srca, bez upotrebe posebnih 3D naočala. Liječnici su doslovno mogli manipulirati 3D projekcijom srca pred njima. Studija je demonstrirala potencijale tehnologije kako bi se poboljšali kontekst i smjernice kod zahvata strukturnih srčanih oboljenja.

Projekcije holograma su visoke rezolucije i kvalitete, u boji i mogu se vidjeti iz vrlo širokog kuta. Hologrami su unutar korisnikova dosega i na istim koordinatama, neovisno o promatraču. Ova mogućnost doslovno omogućuje preciznu i izravnu interakciju sa slikama, pa tako i unutar njih, „dodirujući” ih u realnom vremenu.


 

Tekst: znanost.geek
Foto: screenshot YouTube


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close