Zdravlje

Razlozi zbog kojih nam opada kosa

U prosjeku, svakog dana gubimo do 100 vlasi na dan. Sve preko stotinu vlasi na dan, u periodu dužem od dva-tri mjeseca, je zabrinjavajuće. U nastavku vam donosimo razloge zbog kojih bi vam kosa mogla opadati.


Jesen

Pojačano izlaganje sunčevim zracima tokom ljeta uzrokuje i brži rast kose u toplijim mjesecima, a baš zbog toga ona u jesen pojačano ispada. U listopadu i studenom se formiraju novi folikuli koji će zamjeniti stare dlake, a takve faze obično traju oko šest tjedana.

Friziranje

Kosa ima svoj životni ciklus: rast, odmaranje i opadanje. Kada je pod konstantnim stresom, životni ciklus kose se omete i ona mnogo brže dolazi u fazu opadanja. Također, kosi ne prija ni kada je non-stop vezana, kad se previše fenira i “muči” kojekakvim kemijskim sredstvima. Pustite je makar ponekad da se odmori.

Trudnoća

Gubitak kose je češći nakon porođaja nego tijekom trudnoće. Porod je poprilično stresan događaj, a žene nagli gubitak kose počnu primjećivati tek dva do tri mjeseca nakon poroda.

Previše vitamina A

Putem ishrane je teško prekomjerno unositi vitamin A. Obično se ovaj problem događa kod djevojaka koje uzimaju suplemente, posebno beta-karoten za brže “tamnjenje” tijekom sunčanja.

Hormoni

Prestanak uzimanja kontraceptivnih pilula, nagle hormonske promjene koje se događaju  zbog raznih faktora (trudnoća, menopauza) mogu uzrokovati gubitak kose, a vjerojatnost je još veća ako u obitelji imate slučajeva preranog gubitka kose.

Stres

U odnosu na fizički stres, emocionalni stres daleko rjeđe izaziva gubitak kose, ali to ne znači da nije moguće. Ponekad smo izloženi stresnim razdobljima kao što su razvod, smrt voljene osobe ili briga o nemoćnim bližnjima. Sve to može izazvati preuranjeni gubitak kose.

Anemija

Svaka deseta žena uzrasta od 20 do 49 godina pati od manjka željeza u krvi (što je najčešći oblik anemije). Anemija u većini slučajeva uzrokuje slabljenje kose, kao i njeno opadanje. Sve se to možete spriječiti adekvatnim unosom željeza.

Naglo mršavljenje

Nagli gubitak kilograma je jedan oblik fizičke traume koji može uzrokovati slabljenje kose i njeno opadanje. Nemate pretjeranog razloga za brigu jer će se nakon gubitka kilograma u razdoblju od šest mjeseci kosa oporaviti.

Godine

Nije neuobičajeno da vidimo ženu u pedesetim ili šezdesetim godinama života s oslabljenom i prorjeđenim vlasištem. Stručnjaci nisu sigurni zašto se ovo događa, ali vjeruju da vodeću ulogu imaju hormonalne promjene tijekom menopauze. Srećom, istraživanja su pokazala da se gubitak kose, uzrokovan starenjem, u velikoj mjeri može spriječiti pravilnom ishranom.


Tekst: n1info.com

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close