Dom

Razgovori koje morate voditi s djecom prije 10. rođendana

Možda mislite da su na pragu drugog desetljeća života vaši mališani još uvijek nespremni za ozbiljne razgovora, ali upravo je to vrijeme kada s njima morate otvoreno pričati o pet važnih tema


1. Razgovor o novcu

Do 10. rođendana djeca itekako postanu svjesna vrijednosti novca. Točnije, znaju da im novac može donijeti puno toga, ali još uvijek ne razumiju pojam financijske odgovornost. S obzirom da djeca u tim godinama ne mogu sama zarađivati, stručnjaci savjetuju da im uz pomoć džeparca objasnite što znači odgovorno postupati s novcem. Džeparac ne mora biti velika svota nego simbolična.

Objasnite im da će štednjom novca dugoročno moći kupiti nešto što im je važno. Ako budu previše rastrošni i odmah potroše džeparac, onda će se morat odreći bitnih stvari jer si ih jednostavno neće moći priuštiti. Zbog pritiska društva i okoline, djeca danas od roditelja često zahtijevaju skuplje predmete ili odjeću. Kada kupujete nešto na njihov zahtjev, ponudite im da sudjeluju u troškovima. Tu će moći upotrijebiti novac od džeparca i shvatiti kako funkcionira financijska odgovornost.

2. Razgovor o pritisku vršnjaka i ‘bullyingu’

Čim krenu u školu, djeca se susreću s pritiskom okoline u kojoj se nalaze. Nije rijetkost da se već u prvom ili drugom razredu neki vršnjaci izdvoje kao ‘jača’ skupina koja onda pokušava dominirati nad ‘slabijom’. Pritisak vršnjaka često naglo preraste u ‘bullying’ tj. međuvršnjačko maltretiranje i nasilje.

Djeca jako dobro skrivaju činjenicu da ih netko maltretira i upravo ovo mora postati redovita tema vaših razgovora. Potaknite ih da budu iskreni prema vama jer im jedino tako možete pomoći. Redovito ih ispitujte o djeci s kojom se druže i pratite njihove reakcije kako biste na vrijeme mogli prepoznati potencijalni problem.

Više na zadovoljna.dnevnik.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close