Politika

Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Nakon 5 godina suđenja, danas je u Haagu izrečena presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nepravomoćno ga je osudio na doživotnu kaznu zatvora.


Ratko Mladić bio je zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske od 12. svibnja 1992. do studenog 1996, a Haaški sud ga je tereti0 ga za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja.

Ključne točke optužnice temeljene su na Mladićevom izravnom sudjelovanju u genocidu u Srebrenici u srpnju 1995., kad je ubijeno 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, odgovornosti za progone, mučenje i ubijanje nesrpskog stanovništva tijekom 1992. godine. Mladić je osnovao logore Omarska, Keraterm, Manjača i Trnopolje u kojima su mučeni i ubijani Bošnjaci i Hrvati, terorizirao je civile Sarajeva od 1992. do 1995. te uzimao za taoce pripadnike mirovnih snaga Ujedinjenih naroda.

Mladić je oslobođen krivnje za samo jednu točku optužnice u kojoj ga se teretilo za genocid u nekoliko općina istočne BiH, a proglašen je krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close