Novac

Raste minimalna plaća, povećava kazna za prebrzu vožnju, ide nam poskupljenje plina..

STIŽU PROMJENE U 2022.

Teško je predvidjeti bilo koju godinu, ali neke stvari već sad se znaju – na primjer, da će plin poskupjeti u travnju. Koliko, još se ne zna, resorni ministar Tomislav Ćorić obećaje da će napraviti sve da to bude što manje, prema nekim izračunima bit će to oko 4%.


Ekonomski analitičar Damir Novotny rekao je za 24sata da smatra da će se ove godine potrošačke cijene stabilizirati. Novotny predviđa rast komunalnih usluga i općenito stanovanja, a očekuje i da će rasti plaće. “Moja je opća ocjena da ćemo u sljedećoj godini živjeti bolje”, zaključio je Novotny.

U novoj godini država će davati veće potpore za zapošljavanje. Vlada je osmislila novu mjeru “Biram Hrvatsku”. Tko se prijavi i vrati u Hrvatsku iz EU, može računati i na 200.000 kuna potpore.

Ove godine zabranit će se plastične vrećice debljine od 15 do 50 mikrona, a s vremenom će se braniti i sve ostale vrećice.

Ukida se i članarina HGK za više od 95 posto poduzetnika, odnosno oni će sami moći odlučiti hoće li je plaćati ili ne.

Za vozače idu veće kazne – za prebrzu vožnju kazna će se povećati s 500 na 1000 kuna, dok će se prespora vožnja kažnjavati s 300 kuna. Od srpnja će sva nova vozila imati tempomat, a liječnici bi trebali prijaviti vozače koji imaju zdravstvene teškoće i ugrožavaju sigurnost u prometu.

Od ove godine mijenjaju se i potrošačka prava – ako proizvod ima materijalnu grešku, više neće moći birati želi li popravak proizvoda ili zamjenski proizvod.

Trenutna minimalna plaća za puno radno vrijeme je 4.250 kuna, a u 2022. godini će biti 4.687,50 kuna. Radi se o povećanju od oko 350 kuna u neto iznosu.Ekonomski analitičari predviđaju da će nam plaće rasti, a da će se potrošačke cijene stabilizirati. Mijenjaju se i prava potrošača – kupac više neće moći birati između popravka i zamjenskog proizvoda


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Back to top button
Close