Događanja

Raskošan, razigran i raspjevan Svečani mimohod 53. Vinkovačkih jeseni

Ulicama Vinkovaca prošao je Svečani mimohod sudionika 53. Vinkovačkih jeseni, raskošna, raspjevana, razigrana povorka folkloraša koja izaziva divljenje i ponos prikazujući tradicijsku baštinu kojom se malo tko može podičiti ovakvim bogatstvom i raznolikosti kao što to može Hrvatska.


Mimohod su predvodili: Gradska limena glazba Vinkovci, mažoretkinje Grada Vinkovaca i Općine Nuštar, zastave i grbovi, Vinkovački šokački rodovi, pobjednici revija: Mladost i ljepota Slavonije, Stari Mikanovci, Zimsko spremanje, Antin, U Otoku moba, Otok, Etno frizure Hrvatske, KUD “Tkanica“,  Vinkovci u stiliziranim starogradskim nošnjama te Prva kanjdžijaška udruga – Kruševica 2010. Potom je slijedilo oko 70 folklornih društava pristiglih iz cijele Hrvatske, ali i iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovenije, Austrije pa čak i Rumunjske, te naravno, najviše njih domaćih, vukovarsko-srijemskih, koja “dišu” za Vinkovačke jeseni. Na kraju, kao i uvijek, atraktivna slika koja se nestrpljivo iščekuje, ponosni lipicanci i njihovi još ponosniji vlasnici, svečano urešene zaprege i okićeni konji, a ove godine sudjelovalo je 30 zaprega i 20 konjanika. Ukupno oko gotovo 4 000 sudionika Svečanog mimohoda i Revije konjskih zaprega i konjanika 53. Vinkovačkih jeseni.

Sve njih pratio je veliki broj Vinkovčana i gostiju grada, a na svečanoj pozornici pozdravljali su ih domaćini na čelu s gradonačelnikom Vinkovaca i predsjednikom Organizacijskog odbora Vinkovačkih jeseni Ivanom Bosančićem, te brojni ugledni gosti među kojima i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, koji je i pozvao sudionike da krene Svečani mimohod i Revija konjanika i konjskih zaprega 53. Vinkovačkih jeseni.

Osobito mi je zadovoljstvo da mogu biti ovdje s vama na mimohodu brojnih kulturnoumjetničkih društava na 53. izdanju Vinkovačkih jeseni. Vinkovačke jeseni i ovaj veliki skup folklora predstavljaju za sve nas jednu veliku prigodu da osvijestimo našu kulturu, našu baštinu, našu tradiciju, našu vjeru i sve ono što nas čini ponosnim Hrvatima, Slavoncima, Šokcima. I upravo je ova manifestacija, koju podupire i Ministarstvo kulture i hrvatska Vlada, sjajna prigoda da ogroman broj naših ljudi vidi koliko je lijepo izložiti ono što nam je dala naša povijest, što su nam dali naši običaji, i ono što hrvatski narod jest, istaknuo je Andrej Plenković.

“Lijepo je danas biti Vinkovčanin, kada se Hrvati, ne samo iz cijele Hrvatske, nego i iz dijaspore, sliju u naš grad, na naše ulice i trgove, i slave sve ono što su nam ostavili naši djedovi, što su ponosno čuvali kroz stoljeća kako bi mi mogli danas pokazati svijetu”, istaknuo je u pozdravnom govoru gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić uz dobrodošlicu svim gostima i zahvalu svima koji su sudjelovali  u programu Vinkovačkih jeseni, u organizaciji, koji doprinose kroz sponzorstva, kao i svim Vinkovčanima koji žive za Vinkovačke jeseni i bez čije gostoljubivosti ova velika manifestacija ne bi bila to što je.

I ove godine folkloraše, zaprege i konjanike pratili su i srdačno pozdravljali brojni Vinkovčani i njihovi gosti, koji su na kraju zajedno s folklorašima zaplesali, sada već tradicionalno, Najveće šokačko kolo.

 

Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close