Vijesti

Kako rashladiti kuću bez klima uređaja?

Iako se vrijeme na neke dane još ne može odlučiti je li ljeto stiglo, većina nas je imala priliku osjetiti prve ljetne vrućine. S njima naravno dolazi i zagušljivost i vrućina u domu ili stanu.


Evo nekoliko savjeta 24 sata o tome kako si možete pomoći ako nemate rashladni uređaj.

1. Umjesto pamučne frotirne ili obične posteljine, za vrijeme vrućina radije koristite svilenu ili satensku izrađenu od pamuka – brže se suši tijekom znojenja i manje zagrijava. Pokrivajte se također plahtom.

2. Dva ventilatora oponašaju efekt klime, no samo ako ih dobro postavite – svaki na svoj kraj prostorije, no tako da “tjeraju” zrak u istom smjeru.

3. Osjećaj topline se dodatno povećava ako je u domu vlaga – pa nakon tuširanja ili kuhanja otvorite prozor, uključite napu ili ventilaciju…

4. U kućama i stanovima donji prozori na zapadu te gornji na istoku bi svakako trebali biti otvoreni, jer će tako hladniji zrak ulaziti u dom, a ugrijani izlaziti. Ipak, u “pasjim vrućinama” bolje je ne otvarati prozore sve dok ne padne mrak, već stan u potpunosti zamračiti.

5. Noću otvorite sve prozore, a strujanje zraka osigurajte i stropnim ili pomičnim ventilatorom. Čak i ako imate klimu, ventilator će pomoći kako bi se hladni zrak bolje raspršio.

6. Ako nemate klimu – improvizirajte je tako da ispred ventilatora stavite posudu s ledom ili s hladnom vodom koja će ubrzati hlađenje. Najbolje mjesto za ventilator je uz najveći zid u prostoriji te na pod.

7. Kućanski aparati čak i u stanju mirovanja proizvode toplinu pa ih je ljeti bolje u potpunosti isključiti. Tako ćete izbjeći nepotrebno grijanje prostora, ali uštedjeti na računima za struju.

8. Tijekom vrućina nemojte bespotrebno zagrijavati zrak paljenjem svjetla u stanu, a izbjegavajte koristiti i pećnicu. Uživajte u svježem voću i povrću te sladoledima, a pomoći će vam i kuhanje u mikrovalnoj koja ne proizvodi toliko topline.

9. Stavite li tendu ispred prozora, temperaturu u prostoriji možete smanjiti za oko 5°C. Za zamračivanje će bolje od roleta ili zavjesa poslužiti i bijeli “venecijaneri” – svjetlo se lakše dozira, a bijela boja dodatno odbija toplinu. Veliki grijači su monitori i televizori pa ih isključujte iz struje ako ih ne rabite, a klasične žarulje zamijenite štednim – kod žarne čak 90 posto struje pretvara se u toplinu.

10. Ljeti su lan i svila bolji od pamuka. Rabite lanene plahte koje su dvostruko hladnije od pamučnih. Možete pokušati premjestiti madrac na pod, gdje je često i za stupanj hladnije. Dobra opcija je i svilena posteljina koja koži omogućuje da diše.

 

Izvor: n1info.com | Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close