Zdravlje

Radno vrijeme treba početi u 10 sati?

Tjeranje zaposlenika da rade prije 10 sati je ravno mučenju i radnici će vrlo brzo biti iscrpljeni, razboljeti se ili se naći pod velikom količinom stresa


 Prije 55. godine, bioritam odrasle osobe nimalo nije sinkroniziran s uobičajenim radnim vremenom od 9-17, a to predstavlja ‘ozbiljnu prijetnju’ učinkovitosti, raspoloženju i mentalnomzdravlju.

Dr. Paul Kelley s Oxforda tvrdi da je vrijeme za veliku društvenu promjenu koja će radno vrijeme i održavanje nastave prilagoditi biološkom satu ljudi.

Brojni eksperimenti bioritma su pokazali kako se prosječan 10-godišnjak neće moći pravilno fokusirati na nastavu prije 8,30 sati dok bi 16-godišnjaci za najbolje rezultate trebali početi u 10 sati. Za studente bi bilo najbolje da im predavanja počnu oko 11 sati.

Dr. Kelley vjeruje kako bi jednostavno pomicanje školskih sati podiglo ocjene za 10 posto. I sam je to isprobao. Dok je bio ravnatelj jedne srednje škole, promijenio je početak nastave s 8,30 na 10 sati i najbolje ocjene podigle su se za 19 posto.

Isto tako, kompanije koje tjeraju zaposlenike da što ranije započnu s poslom štete njihovoj produktivnosti i gomilaju zdravstvene probleme, tvrdi profesor.

– Ovo je veliki društveni problem. Radnici bi trebali početi raditi u 10 sati. U suprotnom nisu dovoljno naspavani i polako se krećemo prema izmorenom društvu, a time štetimo tijelu. Nikada nećemo moći promijeniti 24-satni bioritam koji imamo. Naša će se tijela uvijek prilagođavati suncu- zaključio je Kelley.


Tekst: metro-portal.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close