Zdravlje

Radnici su produktivniji kad je radno vrijeme kraće

U ovoj razvijenoj zemlji shvaćaju da su radnici produktivniji ako im je radno vrijeme kraće. Čak zapošljavaju nove ljude samo da posao zbog 6-satnog rada ne trpi.


U staračkom domu u Švedskoj odlučili su napraviti eksperiment s radnim vremenom svojeg medicinskog osoblje, kako bi vidjeli hoće li posao zbog toga trpjeti ili će njihova kvaliteta rada i učinkovitost porasti. Umjesto osam sati, rade šest, a tih dva sata razlike unijelo je radikalne promjene u njihovim životima. Na kraće radno vrijeme prebacili su ih u veljači, a plaća im je ostala ista.

– Prije sam cijelo vrijeme bila iscrpljena, došla bi kući i legla na kauč. Ali, sad imam puno više energije za rad i za obiteljski život, ispričala je Lise-Lotte Pettersson (41), jedna od 82 medicinske sestre u Svartedalen staračkom domu u u Göteborgu, pišeThe Guardian.

Ovaj eksperiment nadahnuo je i druge poslodavce u Švedskoj. I Odjel ortopedske kirurgije Sveučilišne bolnice u Göteborgu smanjio je radno vrijeme na šest sati svojem osoblju. Isto su napravili i na dva odjela jedne bolnice na sjeveru zemlje.

Fotolia

Trend u toj razvijenoj i za život poželjnoj zemlji nije ograničen samo na javni sektor, već su i privatni poduzetnici postali svjesni da kraće radno vrijeme povećava produktivnost radnika. U staračkom domu koji je “pokrenuo lavinu” svoj eksperiment smatraju vrlo uspješnim, bez obzira što su zbog kraćeg radnog vremena morali zaposliti još 14 ljudi.

– Sad je puno bolje, a standard skrbi o štičenicima je  veći. Od 1990. godine imali smo više posla i manjak ljudi, to više nećemo raditi. Prije je među zaposlenima bilo dosta bolesti i depresije, a ovaj posao zahtijeva konstantnu budnost i kreativnost. Ne možemo dopustiti da stariji ljudi u domu žive pod stresom, jer se onda taj stres prenosi na sve nas – dodala je Lise-Lotte Pettersson.

U Toyotinom servisnom centru u Göteborgu radno vrijeme su skratili na šest sati prije čak 13 godina, plaća je ostala ista, i nikad nisu požalili zbog te odluke. Prije su, kažu, klijenti bili nezadovoljni jer su radnici radili pod stresom i često su griješili. Za njih radi 36 mehaničara, a profit im je zbog promjene radnog vremena zaposlenika porastao za čak 25 posto.


Tekst: 24.sata

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close