VijestiEuropa

Radni tjedan moći će se skratiti na pola, mjera bi mogla krenuti već ovaj mjesec

DRŽAVA BI DAVALA ZA DIO PLAĆE

Mnogi poslodavci zbog epidemije koronavirusa bilježe pad poslovnih aktivnosti, zbog čega značajna prijetnja postaju otkazi


 

Jutarnji list neslužbeno doznaje kako su sindikati i poslodavci predložili da se mjera odnosi i na druge sektore te da se kriteriji prošire i u obzir uzmu koliko je zbog pada narudžbi pao broj radnih sati u mjesecu.

Dakle, u pitanju nije nužno jedan određeni dan, primjerice neradni petak, već djelatnik može nekoliko dana raditi par sati manje, bilo da je riječ o četiri, pet ili šet sati na dan.

Prema originalnom prijedlogu Ministarstva, mjera obuhvaća poslodavce iz prerađivačke industrije sa 20 i više djelatnika, dok bi iznos potpore bio najviše 4000 kuna za jedan mjesec.

Također, država bi pomogla do maksimalno 50 posto skraćenja radnog vremena.

Mjera bi trajala od lipnja pa sve do kraja tekuće godine.

Poduzetnici koji žele potporu moraju predočiti dokaz o padu poslovne aktivnosti i raspored skraćenog radnog vremena, a nakon prestanka korištenja potpore dužni su zadržati radnike koji imaju ugovor na neodređeno vrijeme u razdoblju jednakom razdoblju korištenja potpore.

Pritom je uvjet za razmatranje za dodjelu potpore zahtjev podnesen za minimalno 10 posto radnika za koje poslodavac ne može osigurati rad u punom radnom vremenu, piše Jutarnji list.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close