SavjetiVijesti

Radite uredski posao? Ovako biste mogli izgledati za 20 godina

Tvrtka Fellowes, koja proizvodi uredsku opremu, naručila je istraživanje u kojem su htjeli pobliže prikazati negativne učinke uredskih poslova na zdravlje radnika. U istraživanju su glavnu riječ vodili William Higham i tim stručnjaka koji se prvenstveno bave ergonomijom, odnosno proučavaju kako se dizajn određenih proizvoda može najbolje prilagoditi ljudskom tijelu, javlja 24sata.


Intervjuirali su više od 3000 zaposlenika iz Velike Britanije, Francuske i Njemačke o njihovim zdravstvenim problemima. Istraživači su se udružili sa dizajnerskom tvrtkom Helix 3D koja je vizualno ilustrirala njihove rezultate.

Produkt njihovog zajedničkog rada je lutka Emma. Pomalo groteskan prikaz pokazuje kako zdravlje ljudi koji rade u uredima propada i što ih konkretno muči. Znanstvenici kažu da te stvari pogađaju ljude koji u uredu sjede 20 godina.

 Ako ne napravimo radikalne promjene u radnim navikama, kao što su više kretanja, držanje za stolom ili redovite pauze za šetnju, zbog sjedenja u uredima bit ćemo sve bolesniji. U budućnosti bi radnici mogli imati gore zdravstvene probleme nego oni u industrijskoj revoluciji, rekao je voditelj istraživanja William Higham.

Emmino je stanje nusproizvod svakodnevnog uredskog načina života. Leđa su joj savijena od sjedenja satima za radnim stolom, dobila je varikozne vene zbog lošeg protoka krvi, trbuh joj je zaobljen od stalnog sjedenja, a oči crvene od čitavog dana zurenja u ekran računala”,  priča Higham.

U Velikoj Britaniji 90 posto ispitanika reklo je da zdravstveni problemi utječu na njihovu produktivnost, a polovica se požalila da često napreže oči, da imaju bolna leđa i glavobolje zbog radnog prostora.

Donosi 24sata.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close