PolitikaIzdvojeno

Rađenović: “U Saboru je pokrenuta inicijativa da se Gračac vrati pod okrilje Gospića”

Zamjenik načelnika Gračaca Nebojša Rađenović rekao je za portal Novosti kako je u Saboru pokrenuta inicijativa da se ova općina vrati pod okrilje Gospića, odnosno Ličko-senjske županije, javlja 057info.hr


“Predložili smo saborskom klubu SDSS-a da nas Sabor i bez peticija vrati pod okrilje Gospića. Lika je sve do tunela Sv. Roka. Nemamo ništa od Zadarske županije osim što joj teritorijalno pripadamo. Bila je to čista politička odluka, da se koncentracija srpske zajednice u tadašnjoj općini Donji Lapac, ali i u Ličko-senjskoj županiji smanji”,  rekao je Rađenović.

Ističe se kako je Gračac koji prirodno pripada Lici prije 25 godina smješten u Dalmaciju, a još veću teritorijalnu zbrku doživjelo je mjesto Srb koje je pripadalo općini Donji Lapac – dodano je općini Gračac i zajedno s njom Zadarskoj županiji. Jedina institucija koja im nije smještena u Zadru je ona pravosudna pa su pripali Županijskom sudu u Gospiću.

U Zadru su nam Poljoprivredna savjetodavna služba i Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Dom zdravlja, uredi za mirovinsko, zdravstveno i školstvo. Pripadamo Županijskim cestama u Zadru, Vatrogasnom centru u Zadru, Turističkoj zajednici Zadarske županije, a sud i javni bilježnici su u Gospiću. Od Zadra smo udaljeni 110 km, od Gospića 90 km. U problemima oko poljoprivrednih zemljišta i poticaja čovjek treba otići na sud u Gospiću dati izjavu, pa zatim u Zadar, u Agenciju za poljoprivredu regulirati svoje pravo”, objašnjava Rađenović.

Tanja Rastović, predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Općine Gračac, ističe da problemi Like i Dalmacije, kaže kako u Srb dva puta tjedno dolazi liječnik iz Gračaca, a jednom tjedno iz Donjeg Lapca i Ličko-senjske županije.

Sve se teže u Srbu snalazimo i sa poštom. Na pošiljkama prekriže poštanski broj Srba i napišu broj Donjeg Lapca. Sad nam jedan dio pošte dolazi iz Gračaca, a drugi dio iz Donjeg Lapca, dok u Srbu imamo poštu koja radi pola radnog vremena”

 


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Izvor: 057info.hr | Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close