Zdravlje

Q-groznica otkrivena u Lici

Iako nema mjesta panici, svakako treba znati da se Q-groznica pojavila u Lici. Kako neslužbeno doznaje lika-express.hr, izvorište Q-groznice dogodilo se na području Baških Oštarija, u stadu koje je tamošnji  poljoprivrednik nabavio u Benkovcu.


Prema neslužbenim informacijama, prvi i najveći simptom ove bolesti kod koza otkriven je na dva pobačaja. Veterinari iz veterinarske stanice Gospić najprije su išli istraživati brucelozu kod koje nije bilo pozitivnih nalaza, ali su otkrili Q-groznicu. Upravo je pobačaj i najvažniji simptom ove bolesti jer ona se i širi preko plodne vode, posteljice, fetusa.

U pravilu to je profesionalna bolest jer od nje obolijevaju osobe koje imaju kontakta s ovcama i kozama,a to su pastiri, veterinari, mesari i kožari. Jednom kada se bolest preboli osoba ima trajni imunitet“, kaže Tomislav Rukavina iz Veterinarske stanice Gospić i dodaje da je Q-groznica vjerojatno jedna od najinfektivnijih bolesti jer dovoljno je da jedna bakterija uđe u organizam i da čovjek dobije bolest.

Upravo zato i rezultati iz Zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je za sada kod jedne osobe sa sigurnošću potvrđena pojavnost ove bolesti. Četiri osobe su još u “rubnom području” i vrlo je vjerojatno da će i kod njih biti potvrđena Q-groznica. Ostale osobe samo su “prošle“pored stada i nisu u opasnosti.

Više na lika-express.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: lika-express.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close