VijestiZdravlje

Pušete u šaku za provjeru svog daha? Evo zašto to radite krivo

Kava ne uzrokuje loš zadah. Uvriježen je to mit koji su znanstvenici “srušili” u studiji čiji su rezultati objavljeni u časopisu Oral Health.


Možda će još više iznenaditi otkriće da pušenje ne pridonosi nastajanju lošeg daha iako pušenje isušuje usnu šupljinu i pogoduje razvoju bolesti desni.

Istraživanje je proveo Robin Seymour, parodontolog i profesor na Sveučilištu Newcastle, a rezultati su pokazali da su upravo bolesti desni najčešći uzrok lošeg zadaha.

I raspoloženje može biti uzrok. Osobe koje su uvjereni da imaju loš zadah, imaju veće razine hormona kortizola u slini, a zanimljivo, to se događa i kod osoba koje se boje stomatologa.

Loš zadah mogu uzrokovati naslage na jeziku stoga ih redovito uklanjajte. Antideprisivi također mogu biti uzrok, kao i starenje.

Mnogi pušu u svoje šake kako bi pokušali “uloviti” svoj dah, ali to nije od nikakve koristi. Seymour savjetuje da umjesto toga poližete zapešće i pustite da se slina osuši. Tako možete jednostavno otkriti kakav vam je dah.

Preporuka je koristiti vodicu za ispiranje usta, održavati redovitu higijenu usne šupljine i ići na preglede kod stomatologa.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: vecernji.hr | Foto: helpmeoutdoc.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close